Корнелия Нинова: Ще отидем на среща, ако бъдем поканени

НС има много работа, заяви лидерът на БСП

Новини
12:06 - 01 Май 2023
1465
Корнелия Нинова: Ще отидем на среща, ако бъдем поканени

БСП ще отиде на среща, с която и от двете първи сили в НС ги покани. Това обяви лидерът Корнелия Нинова. Партията и нейните симпатизанти отбелязват Деня на труда с различни мероприятия в цялата страна. Както всяка година, социалистите празнуват в Борисовата градина в столицата с митинг-концерт.

И потвърди, че БСП ще отиде на среща, ако бъде поканена, от която и да е от двете първи сили в НС. След това обаче ще има допитване до партията.

„Твърде е сложна ситуацията. Има нужда от правителство. Но ние имаме и различия. Затова ще отправим допитване до партията”, каза Нинова.

Мисля, че ще имаме комисии сега тази седмица, каза лидерът на БСП.

"На днешния ден всички вдигаме глас за това да има добри условия за труд, достойно заплащане и уважение към работещите хора, защото всичко, което сме произвели, всяко благо е дело на човешки труд", каза Нинова. Тя изрази съжаление, че и нас минималната и средната заплата са едни от най-ниските, както и че има неравностойно заплащане между мъже и жени.

Ние като партия винаги сме защитавали трудовите хора, ще продължим и сега, особено в момент, в който трябва да разгледаме бюджета за 2023-а година. Знаете, че той е изразител на всички политики. За съжаление служебният бюджет не предвижда увеличение на минималната работна заплата от първи юли. Ние го внасяме в парламента и ще се борим за това, обеща лидерката на БСП.

БСП ще продължи младежките си политики, като предлагат работещите до 26 години да бъдат освободени от данък върху доходите си, за да са стимулирани да останат у нас. За майчинството пък предлагат за втората година да е колкото минималната заплата. За децата пък предлага безплатни лекарства.

Според Нинова е добре, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са направили обща законодателна програма, защото парламентът трябва да работи.

"Смущаващо е това, че и първата, и втората сила отказват да се подкрепят взаимно за първия или втория мандат. Т.е правят обща програма за правителство, което поне засега не може да се случи", коментира Нинова. Тя заяви, че която и политическа сила да покани на БСП на разговори, тя ще се допита до партията си и ще се вслуша в решението.

"Объркана работа", общи тя преговорите между двете формации.

Най-голямата тревога на БСП е, че преговорите за кабинет бавят работата по бюджета, заяви партийната лидерка.

„Преговорите за съставяне на мнозинство забавят разглеждането на бюджета. От друга страна нито една партия в НС не подкрепя предложения от служебното правителство бюджет. Това означава, че няма да бъде приет. Или ако бъде приет на първо четене, ще е с много поправки между първо и второ четене”, коментира Нинова.

"Ние сме за това хем да се приеме един социален бюджет, което за нас е най-важно, хем да запазим финансовата стабилност. Ние сме за това да не се пълни самоцелно 3% дефицит, за да влезем сега и веднага в еврозоната. Разумният дефицит е 4-4,5%. В много европейски държави той е по-висок, това не е толкова страшно", каза още тя.

"Колкото по-бързо съставят управленско мнозинство първите и вторите, толкова по-бързо ще се реши проблемът с бюджета", обясни тя. Според нея връщането на бюджета е опасно, защото това ще забави процеса с още месец, а удължителният закон изтича и има опасност да останем без бюджет.

Според нея президентът се съобразява с преговорите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Първите и вторите губят времето на народа", каза тя.

Според нея личните обиди и нападки през последните дни по време на приемането на правилника са били "много грозни".

Социалистите честитиха и празника на левите медии, а на сцената излезе журналистът Александър Симов, който заговори за липсата на свобода на словото у нас. Той защити авторката Бойка Асиова, от чиито позиции за войната в Украйна се разграничи преди дни издателят ѝ и депутат от ПП-ДБ Манол Пейков.

"Време е за истинска, смислена, радикална журналистика, която не се подчинява на бъбривите нищожества", каза Симов.

В честванията се включиха още Иван Таков, евродепутатката Цветелина Пенкова, представители на синдикатите и председателят на младежката организация на БСП.