Корнелия обещава да направи пенсиите у нас като в Европа

Новини
16:55 - 12 Май 2019
3695
Корнелия обещава да направи пенсиите у нас като в Европа

Българските пенсионери да получават гарантирани минимални европейски пенсии. Това обещават кандидатите на БСП по време на обиолките си в страната. Идеята била на лидерът на партията Корнелия Нинова, научи Lupa.bg. С този ход социалистите се надяват да получат стотици хиляди гласове от обезверените и бедни български старци.

Кандидатите за европейски депутати на левицата ще се борят в Европарламента за налагането на единни минимални заплати и пенсии за целия Европейския съюз, които да прокриват твърд процент от необходимата издръжка на човек. Според тях това е единственият начин България да стане по-добро място за живеене. Това обявиха претендентите за евродепутати на БСП по време на предизборната си обиколка в неделя, 12 май, в страната, цитирани от пресцентъра на социалистите.

Обещанието за единни минимални заплати и пенсии за целия ЕС обаче звучат утопично. Реално това няма как да стане, предвид разликите в стандарта на различните държави и съответно различното издръжка. Думите обаче без съмнение звучат красиво и обещаващо и като нищо БСП ще си докара доста гласове от възрастните хора.

„В страната ни бяха налети над 30 млрд. евро. Въпреки това, ние сме най-бедните и онеправдани в ЕС”, заяви водачът на червената евролиста Елена Йончева във Варна. Тя и коментира, че всяко работещо семейство трябва да получава 6400 лв. еднократна помощ за второ и трето дете, данъчни облекчения за всяко дете, а детските градини да бъдат безплатни.

Кандидадите за евродепутати на БСП обещават масово по време на обиколките си в страната, че ще се борят да въведат общ европейски стандарт в определянето на минималната пенсия за всички жители в общността - нещо, което на практика няма как да стане

Друг кандидат на БСП за евродепутат – бившият съветник на президента Иво Христов, разясни в Пирдоп виждането на левицата за единна заплата и пенсия в ЕС. Според него това означава да се обвържат минималните заплати и пенсии във всички страни членки с твърд процент от необходимата сума за издръжка на един човек. „Това ще гарантира социална стабилност на целия континент. Трудовата миграция е резултат от лошите трудови условия в България и други страни от Източна Европа. Това е проблем както за нас, така и за Западна Европа“, обоснова се Христов.

По думите му когато хора от Източна Европа отидат на запад, за да работят, например във Великобритания, там националистите се сърдят, че им отнемат работни места. "В същото време, ако някой инвеститор дойде в България, той трудно намира работна ръка, особено в някои райони на страната. Имаме интерес да има приблизително изравнени социални условия във всички страни членки“, каза още той, цитиран от пресцентъра на „Позитано" 20.