Корнелия пламти: Хартията крепи демокрацията, министър Божо призна, че машините са менте

От ПП предложили само тези над 60 да гласуват с бюлетини

Политика
14:36 - 24 Ноември 2022
5260
Корнелия пламти: Хартията крепи демокрацията, министър Божо призна, че машините са менте

В пламенна реч от трибуната на парламента Корнелия Нинова от БСП атакува бившите си партньори от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" заради опитите им да запазят машинното гласуване. И припомни, че още в миналия парламент левицата е настоявала за връщането на хартиеното гласуване.

"Когато управляваш с една партия и тя поставя въпроса принципно, не е статукво, а когато не управляваш с нея, вече е статукво", попита Нинова.

Повтори тезата си, че вече за "Продължаваме промяната" не били приоритет борбата в корупцията и социалните мерки, като препрати към идеята им за кабинет на малцинството с "Демократична България". "Очевидно четете наполовина", отговори ѝ Асен Василев и припомни, че в целите на евентуално правителство с втория мандат има далеч повече точки.

Нинова започна да вади и вътрешна информация от предходния кабинет: че Божидар Божанов от "Демократична България" ѝ бил казал, че има риск от манипулация на машините, а пък "Продължаваме промяната" ѝ били предложили да има възможност за хартиено гласуване само за хората над 60 г. Такива текстове биха били незаконни, каза Нинова.

Божанов отговори на Нинова, че манипулира думите му. Посочи, че възможността била теоретична. "Има ли теоретична възможност да падне таванът над нас? Има. Не трябва да казваме, че не трябва да има таван, защото може да падне."