Корнелия за бюджета: 3-те процента дефицит не вършат работа, щом инфлацията е висока

Идеята на Василев да се ползват едновременно двете валути - лев и евро, е стара, обясни соцлидерката

Новини
16:20 - 29 Юни 2023
1587
Корнелия за бюджета: 3-те процента дефицит не вършат работа, щом инфлацията е висока

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира внесения от финансовото министерство в парламента бюджет за 2023г. и преговорите с ЕК и ЕЦБ за едновременно използване на лева и еврото у нас коментира, пише Трибюн бг.

На въпрос как гледа на предложението на Асен Василев, който преговаря с ЕК и ЕЦБ за това страната да използва в обръщение едновременно двете валути - лев и евро, тя коментира: "Това е стара идея, той отдавна я предлага. Не е нещо ново. Идеята е да има преходен период, в който и двете валути да се използват, за да свикнат хората и икономиката.

По повод 3-процентния дефицит, Нинова заявява: "Фиксацията върху 3% дефицит, за да влезем сега и веднага в еврозоната не е добра. Това означава рязане на разходи в бюджета и замразяване на доходи, при положение че в повечето държави в еврозоната дефицитът е над 3% - във Франция е над 8%, в Германия – над 4%.

Излишна фиксация, при това тя не води до резултата  да изпълним критериите, защото инфлацията остава висока в бюджета на Асен Василев, а едно от изискванията е инфлацията да е под 6%. Така хем ще стягаме коланите, хем няма да постигнем целите.

Но ще източим държавните предприятия и по-точно държавната енергетика, като приберем под формата на дивидент цялата печалба на дружествата.

Има два проблема по отношение на приходите. Василев залага 1 милиард лв. приход от дивидент на БЕХ, който изглежда спорен.

Сега се прави проверка в БЕХ дали ги има, скрити ли са счетоводно, дали са откраднати и т.н. Вторият проблем е, че залага приходи в бюджета по Плана за възстановяване и устойчивост пак над 1 милиард лв., които няма гаранции, че ще дойдат до края на годината.

Може би няма да дойдат заради неприетите закони от парламента. Така едни 2 млрд.лв. му висят в приходната част на бюджета като несигурен приход.

Това означава, че и в разходната част едни 2 млрд.лв. също висят и не са гарантирани, което ще наложи да се режат тези разходи от болници, от училища, от заплати – те казват от какво. Така че има много пробойни в този бюджет, заключи Нинова.