Коронавирус: Надеждна ваксина няма да има?

Новини
22:20 - 13 Юли 2020
3526
Коронавирус: Надеждна ваксина няма да има?

В разгара на пандемията от Ковид-19 учени по цял свят провеждат изследвания за наличието на антитела, които се изграждат в отговор на заразяване с вируса.

Резултатите от тях трябва да осигурят необходимата информация за протичането на заболяването и създаването на имунитет. Само по този начин може да бъде създадена ефективна ваксина.

Какво казват изследванията?

Кръвните изследвания на вече излекувани от Ковид-19 пациенти обаче попарват надеждата за изграждането на дълготраен имунитет и за ефективността на евентуална бъдеща ваксина, пише Дойче веле. Кръвните тестове на първите пациенти с Ковид-19 в Германия, които са били лекувани в болницата Швабинг в Мюнхен, сочат, че с времето наличието на т.нар. неутрализиращи антитела в кръвта сериозно намалява, казва завеждащият отдела по инфекциозни болести в болницата д-р Клеменс Вендтнер.

"Доколко това оказва влияние върху дългосрочния имунитет и стратегиите за ваксинация все още е обект на спекулации", казва още той. Но засега от данните става ясно, че човек, който е прекарал Ковид-19, може да се зарази повторно. Според Вендтнер тези процеси трябва да продължат да бъдат наблюдавани.

И други учени стигат до подобни резултати. В специализираното издание Nature Medicine китайски учени съобщават, че два месеца след края на инфекцията нивото на антитела намалява сериозно - най-вече при пациенти, които са изкарали вируса без симптоми. Но и при боледували по-тежко пациенти е отчетен спад. 

И в университетската клиника в Тюбинген се провежда изследване, за което са се записали 4000 желаещи. То е започнало през средата на юни и цели да изследва ефектите на имунизацията, разработена от биофармацевтичната компания CureVac. Досега около 50 човека са били тествани с препарата.

Ваксината на CureVac

Не всички доброволци ще участват в разработването на ваксината. Ваксинирани ще бъдат общо 168 участници. Това е част от т.нар. фаза 1 на изследването. Ако тя се окаже успешна, ще последват проучвания с повече доброволци.

CureVac работи върху така наречените иРНК ваксини. Това е втората германска компания след Biontech, която получи разрешение от властите да провежда клинични тестове за разработването на ваксина срещу коронавирус.