Коронавирус повали обкръжението на Путин

Руският президент е под карантина

Новини
10:49 - 16 Септември 2021
1548
Коронавирус повали обкръжението на Путин

Руският президент Владимир Путин сподели, че в неговото обкръжение от коронавирус боледуват „не един и двама, а десетки“. Това предаде в четвъртък ТАСС. Агенцията цитира думите на държавния глава, който бе принуден да се самоизолира, за да не се зарази с „Ковид-19“. По тази причина той дори отмени в последния момент деловата си визита в Душанбе. Путин уточни, че карантината му ще продължи няколко дни.

По-рано руският лидер заяви, че направилите си ваксина работници от социалната сфера по този начин са защитили собственото си здраве и здравето на околните. Самият Путин също е имунизиран с руската ваксина „Спутник V“. Това се случи през пролетта. В края на август на срещата си с губернатора на Тверская област Игор Руденя държавният глава разказа, че антителата му срещу „Ковид-19“ се държат на високо ниво. Междувременно в четвъртък новите случаи на коронавирус в Русия са 18 841, с които общото количество на заразените от началото на епидемията досега достигна 7 194 926. Така Русия отново влезе в топ 5 на черната класация по брой заразени. По тази показател тя вече е на пето място в света. Първи в рейтинга са САЩ с 40 млн. случая, втора е Индия – 33 млн. и трета Бразилия с 21 млн. случая на заразата. Вече няколко дни подред новозаразените за денонощие в Русия надхвърлят 15 000. Здравните власти обясняват бума на „Ковид-19“ с нахлуването в страната на по-агресивния вариант на вируса – „Делта“.

Преди дни стана ясно, че ваксината срещу коронавирус става задължителна за служителите в сферата на доставките в Москва. Това предвижда указ на столичните власти. Мярката ще засегне куриерите, доставящи стоки и услуги по домовете. Освен това държавната агенция „Росавиация“ призовава руските авиокомпании да въведат бонуси и по-евтини самолетни билети за ваксинираните срещу коронавирус граждани. Допълва се, че повечето въздушни превозвачи са готови да откликнат на апела. Към днешна дата ваксинираните в Русия са близо 40 млн. души или почти една трета от населението на страната.