Коронавирус уби певеца на "Ако имах чук"

Изпълнителят на шлагери от 60-те и актьор Трини Лопес почина на 83 г.

Култура
14:30 - 12 Август 2020
5931
Коронавирус уби певеца на "Ако имах чук"

Трини Лопес, който беше най-известен с хита си „If I Had A Hammer“ ("Ако имах чук"), е починал на 83-годишна възраст в дома си в Палм Спрингс. Неговият близък приятел и сътрудник Лопес Джо Чавира е потвърдил смъртта му пред „Фокс нюз“ във вторник и е уточнил, че тя е настъпила вследствие усложнения от коронавирус, пише "Сега".

Според Чавира през последните два месеца Лопес неколкократно е влизал в болница, като междувременно е работил и за програма на местна телевизия, събираща средства за помощ на най-тежко засегнатите от икономическия спад, предизвикан от пандемията.

Новината първоначално бе съобщена от списание Palm Springs Life, посветено на  района, в който Лопес живееше отдавна, чрез публикация в Instagram, и снимка на Лопес, който държи гигантски чук като китара. "Трини Лопес, която живее в Палм Спрингс от 60-те години на миналия век, почина на 11 август, се казва в съобщението. - Една от добре познатите песни от хитовия му албум от 1963 г. беше"If I Had A Hammer"“. (У нас по същото време Емил Димитров изпълняваше български кавър на същата песен - „Ако имах чук“.)

В публикацията има и друга новина - съвсем наскоро е приключил монтажът на документален филм за живота на Лопес и той е успял да го види и одобри.

Лопес е роден като Тринидад Лопес III в Далас в семейство от мексикански произход, припомня "Варайъти". На 15 вече е професионален музикант. Първата му група Big Beats е записвала с Бъди Холи и през 1958 г. подписва договор с Columbia Records. Но Лопес напуска групата и прави първия си самостоятелен запис, собствената си композиция „The Right To Rock“, а през 1959 г. сключва контракт с King Records. Записва повече от дузина сингли за този лейбъл, преди да напусне и в крайна сметка да заработи в нощен клуб в Лос Анджелис, където е открит от Франк Синатра в началото на 60-те. 

Сред най-успешните песни на Лопес са още "If You Wanna Be Happy", "Lemon Tree" и "This Land is Your Land".

Шоуменът се изявяваше и в киното - в "Мръсната дузина" играе герой на име Педро Хименес, а в кримката "Антонио" от 1973 г. си партнира със звездата от "Далас" Лари Хагман.