Коронавирусът помогна на шефа на кампанията на Тръмп

Пуснаха от затвора Пол Манафорт, за да не се зарази, под домашен арест е

Новини
18:05 - 13 Май 2020
1485
Коронавирусът помогна на шефа на кампанията на Тръмп

Бившият директор на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт, осъден във връзка с разследването за сговор с Русия, e освободен от федералния затвор и ще остане под домашен арест заради риск от заразяване с коронавируса, предаде Асошиейтед прес, като цитира неговия адвокат, съобщи БТА.

71-годишният Манафорт беше освободен от затвора Лорето в Пенсилвания. Той получи присъда от над 7 години, но адвокатите му поискаха от американската служба по изтърпяване на наказанията да бъде преместен под домашен арест, посочвайки, че той е във високорискова група за коронавируса поради възрастта си и заболявания. През декември Манафорт беше приет в болницата със сърдечни проблеми, отбелязва АП.

Манафорт беше сред първите обвинени във връзка с разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, който проучваше вероятен сговор между предизборния щаб на Тръмп и Русия по време на кампанията за президентските избори през 2016 година. През 2018 г. той беше осъден от съд във Вирджиния и по-късно се призна за виновен пред съд във Вашингтон. Присъдата му беше произнесена през март, но веднага му бяха предявени обвинения в Ню Йорк. Прокуратурата го обвини, че е предоставил фалшива информация при кандидатстване за заем за ипотека.

Защитници на правата на осъдените и лидери на Конгреса призовават от седмици министерството на правосъдието да освободи изложените на риск затворници преди потенциално разпространение на коронавируса в затворите. Те посочват, че препоръката за поддържане на дистанция от най-малко шест стъпки (1,8 метра) от други хора е практически невъзможна за следване зад решетките.

През март и април министърът на правосъдието на САЩ нареди на службата по изтърпяване на наказанията да използва повече домашен арест и да ускори освобождаването на изложените на висок риск затворници, започвайки от трите затвора, смятани за огнища на коронавируса. В затвора Лорето няма регистрирани случаи на заразяване.