Коронавирусът удари и модната индустрия

Новини
16:29 - 11 Февруари 2020
2918
Коронавирусът удари и модната индустрия

Повечето дизайнери, редактори, купувачи, модели, известни личности и влиятелни хора от Китай няма да отидат на предстоящите седмици на модата за есенния сезон 2020. Според WWD това се дължи на ограниченията, наложени в САЩ, Великобритания, Италия и Франция, свързани с разпространението на смъртоносния коронавирус.

Някои азиатски марки като Angel Chen и Ricostru вече отмениха участията си в Милано, докато Asai в Лондон, Uma Wang и Shiatzy Chen в Париж все още се колебаят дали да организират и проведат своите ревюта, като се има предвид, че техните китайски фабрики официално преустановиха работа до 10 февруари. Освен това, ако те се решат на такава крайна стъпка, техните клиенти и медийни партньори дори няма да могат да видят новите им колекции.

Ума Уанг заяви, че ще проведе шоуто си, ако успее да се качи на самолет от Шанхай до Париж, а екипът ù в Европа ще демонстрира своята подкрепа в този труден период.

Известно е, че китайската марка Yuhan Wang ще открие Седмицата на модата в Лондон, дизайнерката отлетя за столицата на Обединеното кралство предварително и не беше засегната от забраната за полети от Китай.

Китайските модни издания ELLE, Marie Claire, Vogue, Harper’s Bazaar и други отмениха своите пътуванията почти в пълния си състав, съобразявайки се с решенията на редакциите. Китайските пресслужби на европейските луксозни марки също пропускат участията си в ревютата за есенния сезон.