Коронавирусът взе още една жертва, заличи легендарен уелски клуб

Спорт
13:16 - 24 Април 2020
1661
Коронавирусът взе още една жертва, заличи легендарен уелски клуб

Пандемията от коронавирус започва да взима и футболни жертви. Така дискутираните финансови загуби най-сетне започнаха да се отразяват върху клубовете, някои от които сигурно няма да успеят да преживеят наложителната пауза.

Двукратният шампион на Уелс, ФК Рил (Rhyl FC) е първият отбор, който прекрати дейността си заради заразата. Клубът е основан преди над 140 години - през 1878г., но сега му се наложи да започне действия по закриване заради решение на ръководството.

В официално изявление Рил изтъква като главна причина за това "непланираната поява на Covid-19, несъгласието на собственика на стадиона, където отборът играе мачовете си, да предостави съоръжението безвъзмездно, както и текущите разходи, които се натрупват поради липсата на приходи".

От клуба потвърдиха, че Уелската футболна асоциация е предложила малък заем, за да може Рил да продължи съществуването си, а много други тимове също очакват финансиране в тези тежки времена. Това обаче не е било достатъчно за издръжката на тима.

ФК Рил е шампион на Уелс за 2004 и 2009 г., както и участник в квалификациите за Шампионската лига през тези години. "Снежнобелите" са и четирикратен носител на купата на страната, за последно през сезон 2005/06. В момента обаче тимът се намира във второто ниво на футбола в страната.