Кошлуков в парламента: SOS! БНТ фалира!

Новини
17:22 - 12 Септември 2019
10809
Кошлуков в парламента: SOS! БНТ фалира!

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков дойде в парламента днес, за да поиска помощ и да предупреди, че държавата медиа е на практика във фалит. Телевизията вече е получила 6 нотариални покани от различни доставчици, има и редица заведени дела за неплатени суми. "Истината е, че с тези темпове, скоро наистина ще сме принудени да обявим фалит", призна Кошлуков, който определи ситуацията на "Сан Стефно" 29 като "почти бедствена".

"В момента прогнозният дефицит на БНТ е 44 милиона лева за тази година, а направената днес прогноза за 2020 г. очертава 30 милиона лева  дефицит. Телевизията получава нотариални покани от доставчици, има и заведени дела. Ако остане този размер и начин на финансиране от държавата, телевизията реално може да фалира догодина", посочи Кошлуков. 

Кошлуков поиска изслушване от парламентарната комсия по култура и медии, за да уведоми за актуалното състояние на БНТ, което е трагично    Снимка: Агнес Методиева

Дефицитът вече е направен, БНТ е в преразход от тук до 2022 г., дълговете вече са нарупани, уточни генералният директор на БНТ.

В отговор на искането за допълнително финансиране, председателят на медийната комисия Вежди Рашидов отговори: "Ако имате мъжкарлък да промените тая пуста телевизия, да си поемете реформата в нея, тя да стане силна, атрактивна, професионална телевизия, ще стане добре". Рашидов коментира, че разбира основанията за искания на повече средства, но преди това трябва да се направят промени в организацията, за да има и промени във финансирането. Допълни, че трябвало "да се изчисти аромата на нафталин".

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов обеща, че ще се потърси начин за дофинансиране на БНТ, но призова за реформа в държавната медиа

Емил Кошлуков аргументира искането си за повече средства с това, че телевизията няма възможност за сериозни допълнителни странични приходи извън бюджета. А в същото време като обществена телевизия единствена трябва и е способна да излъчва непопулярни и неатрактивни за частните търговски телевизии предавания. "Само ние можем да излъчим филм в памет на Светлин Русев, защото пазим този архив и история. Другите не могат. Само ние можем да излъчим обективен и балансиран филм за 10 ноември, защото само ние пазим архива и паметта, другите ги е нямало", обяви ръководителят на телевизията. 

Емил Кошлуков напусна заседанието обнадежден        Снимка: Агнес Методиева

Емил Кошлуков допълни, че в БНТ има около 1360 души щатен персонал, но в същото време няма законова пречка всеки генерален директор да си назначава колкото и както си иска хора. "Няма спирачка да назнача и 5000 души, това е безумие. Ако сключа договори за външни продукции за 30 милиона, не можете да ни кажете гък. Моля за спирачки върху самите нас", призова на финала Емил Кошлуков.