КОШМАР! В Москва затварят магазините за алкохол

Няма да се пие по време на локдауна

Топ
14:08 - 27 Октомври 2021
4386
КОШМАР! В Москва затварят магазините за алкохол

Магазините в Москва, специализиращи се в продажбата на алкохол, ще бъдат затворени от 28 октомври до 07 ноември включително, информира в сряда в. „Ведомости“. В този период в руската столица е обявен локдаун заради сложната епидемична обстановка с коронавируса. На тези дати няма да работят ресторантите, моловете, кината, спортните зали, училищата и културните институти. Алкохолните магазини попадат под ветото, тъй като не отговорят на изискването хранителните продукти в тях да са повече от 30%.

Преди дни президентът Владимир Путин обяви за неработни за цялата страна дните от 30 октомври до 07 ноември, като посочи, че по свое усмотрение отделните региони могат да удължат „неочакваната ваканция“. Въвеждането на мярката се налага заради сложната обстановка с коронавируса в Русия, като държавата ще компенсира загубите на бизнеса от неработните дни.

Случаите на коронавирус за денонощие през последните дни вече надхвърлят 33 000, а близо 90% от болничните легла, предназначени за лечение на пациенти с „Ковид-19“, вече са пълни. Миналата сряда бе счупен поредният черен рекорд – починалите от коронавирус за денонощието са 1028 души, като това е най-високият показател от началото на епидемията досега. Така Русия отново влезе в топ 5 на черната класация по брой заразени. По тази показател тя вече е на пето място в света с над 8 млн. случая на „Ковид-19“. Първи в рейтинга са САЩ с над 45 млн. случая, втора е Индия – 34 млн. и трета Бразилия с 22 млн. случая на заразата. Здравните власти обясняват бума на „Ковид-19“ с нахлуването в Русия на по-агресивния вариант на вируса – „Делта“.

По-рано стана ясно, че ваксината срещу коронавирус става задължителна за служителите в сферата на доставките и на образованието в Москва. Това предвижда указ на столичните власти. Мярката ще засегне куриерите, доставящи стоки и услуги по домовете. Преди дни бе съобщено, че държавната агенция „Росавиация“ призовава руските авиокомпании да въведат бонуси и по-евтини самолетни билети за ваксинираните срещу коронавирус граждани. Допълва се, че повечето въздушни превозвачи са готови да откликнат на апела. Към днешна дата ваксинираните граждани на Русия са над 43 млн. или почти една трета от населението на страната.

Според експерти  близо 60 на сто е достигнал колективният имунитет срещу коронавируса у населението на Русия. Това заяви директорът на Научно-изследователския институт по епидемиология и макробиология в Санкт Петербург Арег Тотолян, цитиран от ТАСС. Преди дни бе съобщено, че 10 апартамента ще бъдат раздадени чрез лотария на московчани, направили си ваксина срещу коронавируса. Това анонсира в петък столичният кмет Сергей Собянин, цитиран от Лента.ру. Освен това имунизираните пенсионери над 65 години ще получат еднократна помощ от 10 000 рубли или около 120 евро.