Кошмарът не спира: 28 вторични труса след земетресението в Истанбул (видео)

Новини
18:52 - 26 Септември 2019
4327
Кошмарът не спира: 28 вторични труса след земетресението в Истанбул (видео)

Осем души са ранени при земетресението с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер, което разтърси Истанбул днес в 14 часа. Някои от тях са в тежко състояние, двама са с опасност за живота. Извършват се оценки на нанесените от труса щети, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Той уточни на връщане от Ню Йорк, че става въпрос за леко пострадали хора. По думите му някои сгради са понесли "известни щети", но те тепърва ще се оценяват. Президентът добави, че според информацията, с която разполага, земетресението е било последвано от 28 вторични труса, някои от които също са били силни, но е възможно да има и нови. За 10 от регистрираните трусове се знае, че са с магнитут между 3,9 и 5,3 по Рихтер.

При земетресението са се срутили минаретата на две джамии в кварталите "Авджълар" и "Саръйер", предаде CNN Tюрк. Две сгради също са понесли щети. Превантивно са евакуирани държавната болница в Силиври заради пропуквания, шестетажен блок в Бейоглу и наклонила се сграда в Шириневлер.

Към пожарната и полицията са подадени голям брой сигнали във връзка с труса. Валийствата на Истанбул и Бурса обявиха, че учебните занятия в училищата на територията на двата окръга са отменени. Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу написа в Туитър, че градът остава нащрек.

Директорът на Българската Екзархия в Истанбул - Кадер Хаят, заяви пред Би Ти Ви: "Уплашена съм, защото откакто съм в Турция, не съм усещала толкова силно земетресение. Говорих по телефона с общината, когато се случи. Човекът от другата страна започна да вика и крещи, че има земетресение. Той остави слушалката, а аз изхвърчах навън. И понеже са били във висока сграда са усетили силно труса, а аз, въпреки че бях на приземен етаж, където работя, също го усетих силно. Дори не помня как излязох навън. Улиците са пълни с изплашени хора. Още сме в шок, стресирани сме. От жилищната ни кооперация се обадиха и казаха да не се прибираме тази вечер и да бъдем подготвени, тъй като може да има ново земетресение". Тя добави, че мобилните телефони са ограничени.

Преди два дни в Истанбул също е имало земетресение, но тогава хората не го усетили. 

Вижте видео