Космическа технология пази млякото „Домлян“

Новини
15:23 - 20 Май 2022
12312
Космическа технология пази млякото „Домлян“

Знаете ли кое е общото между българското кисело мляко „Домлян“, хитовия сериал Game of Thrones, азиатските бързи влакове, НАСА и космодрума „Кейп Канаверал“ във Флорида?

Не е за вярване, че сценаристите на „Стани богат“ все още не са задали подобен въпрос на участниците в популярното шоу. А отговорът е за доста повече от 100 хиляди лева. Но го научихме не по най-приятния начин.

Преди дни Lupa.bg публикува снимки, на които се вижда странен парцал, изваден от кофичка кисело мляко „Домлян“.

И реакцията от млекопреработващото предприятие не закъсня. От „Полидей-2“ — производителят на марката млечни продукти „Домлян“, ни поканиха на място да видим, че подобно нещо във фирмата не е възможно да се случи и най-вероятно става въпрос за някаква злоупотреба.

Село Домлян е разположено в сърцето на Розовата долина между Карлово и Калофер. Районът е екологично чист, а мекият подбалкански климат е подходящ както за омайните маслодайни рози, така и за богатите зелени пасища, които дават възможност за развитие на млечната промишленост.

Там в далечната вече 1993 г. се издига млекопреработвателното предприятие „Полидей-2“ ООД. Елеонора и Николай Велинови — доктор и еколог по образование, поставят началото на семейна компания, която днес дава препитание на близо 200 души. 

Днес предприятието е разположено на десет дка площ, изградени са пет специализирани цеха по основните направления на дейността, четири лаборатории за анализ на суровини и готови продукти, микробиология и луксозна административна сграда

Посрещат ни собственичката на „Полидей-2“ Елеонора Велинова и търговският директор Мирослава Филчева.

„Не сме тръгнали да тровим хората и да слагаме боклуци вътре. И въобще не е възможно да се случи такъв инцидент, какъвто сте описали в статията си!“,

не си губи времето Велинова. В гласа й се чете едновременно обида и раздразнение. И това е разбираемо — фирмата, на която е собственик, залага в дейността си на три основни принципа: качество, ефективност на производството и безопасност на продуктите. Вложените инвестиции за съвременно технологично оборудване за контрол и производство са огромни, всички технологични процеси се спазват стриктно, твърди производителят.

„Има неща, които човек може да допусне като технологична грешка, и такива, които може напълно да се изключат в работата“, категорична е търговската шефка Мирослава Филчева.

„Не може, няма как да стане, всичко е автоматизирано“ — обяснява Елеонора Велинова. — Само много незапознат с процесите човек може въобще да го допусне.“

Но варианти за злоупотреба има, признава тя. „Може да се случи. Дали конкуренция, или пък човек, който нещо ни е обиден… отваря кофичката, пуска вътре нещо, затваря с ютийка. Много фермери затварят кофичките с помощта на ютия. Те нямат един милион лева да си купят модерна разфасовъчна машина, с каквато ние разполагаме“, разказва собственичката.

А модерната техника е само един от поводите за гордост в „Полидей“. 

„Ще видите машината. Има камери във всяка кофичка. Това е технология на НАСА — един българин, който работи за тях, дойде и я монтира, именно за да се предпазим от подобни провокации. Всичко се снима.“, обяснява Велинова. 

От „Полидей-2“ не разкриват повече за модерната иновация, за да не издават фирмените си тайни.

Но Lupa.bg провери кой е българинът зад космическите технологии.

Това е инж. Петко Динев, който вече 30 години живее и работи в Съединените щати, където основава своя компания за производството на индустриални камери.

Петко Динев е възпитаник на математическата гимназия в Казанлък. Негов класен ръководител е бил популярният днес физик Теодосий Теодосиев, випускът на Динев бил първият за младия тогава учител. Благодарение на искрата, запалена по науката в часовете по физика, пътят на инж. Петко Динев от Казанлък стига до Космоса и не спира до там. Негови изобретения се използват освен от учените в НАСА, и в болници и лаборатории по целия свят, дори и в киноиндустрията.

Българска камера, монтирана върху израелския апарат „Берешит“, прави първите снимки от лунната повърхност при кацането на апарата на Луната преди две години. Досега над 500 сателита в орбита снимат нашата планета чрез камерите на инж. Динев. А приложението им не е само в Космоса.

Специалните ефекти в популярния сериал „Игра на тронове“ са заснети с камери на българския учен. От разработките се е заинтересувал и Спилбърг. Инж. Динев преговаря с НАСА за използването на негови камери при първите пилотирани мисии до Марс.

Всяка ракета, излитаща от космодрума „Кейп Канаверал“ във Флорида, е съоръжена с камери, произведени във фирмата на българина. Те контролират излитането, горивото, степените на откачане на ракетите. Над 500 спътника носят камери на Динев. Триста от тях обикалят Земята и в момента. Уредите генерират 1,5 млн. изображения всеки ден и заснемат цялата ни планета в реално време. По думите му разделителната система на камерите е много висока, и може да различи обекти на земята с размери между 1,5 м и 3 м, т.е. възможно е те да проследят дори кола.

Камерите на българина се използват масово в поточните линии, най-вече в Азия, за автоматичен оптичен контрол на производството. Те следят изработката на течнокристални телевизори, всякакви телефони, лаптопи и т.н. Клиенти на българина са „Сони“, „Сименс“, „Карл Цайс“, „Шарп“, „Панасоник“, „Дженерал Електрик“, „Самсунг“ и други известни фирми от 45 страни. Продукцията на Петко Динев е намерила пласмент в Китай, Япония, Корея, Тайван, Сингапур, Австралия, в почти всички европейски страни, Северна и Южна Америка. Много от камерите контролират инфраструктурата на азиатските бързи влакове, главно с цел превенция.

„Отделно от това всеки ден имаме проверки от Агенцията по безопасност на храните. Даже сега след вас чакаме двама доктори.

Контролът е непрекъснат. Да се озове парцал в кофичка кисело мляко е просто невъзможно!“, категорична е собственичката на мандрата.

Тя не пропуска да спомене и сертификатите, с които компанията с основание се гордее. В края на 2021 г. „Полидей-2“ ООД защитава за пета поредна година сертификата IFS food.

IFS food е абревиатура на International food standard (Международен стандарт за производителите на храни). Прилага се към всички производители на храни, които произвеждат дадена търговска марка и/или продават продуктите си в търговските вериги или опаковат храни в насипно състояние. IFS food определя 10 съществени изисквания, така наречени „нокаут“ (knockout). Ако едно от тези изисквания не е изпълнено, то одитът може да се счита за неуспешен. За разлика от останалите стандарти, при одит съгласно изискванията на IFS food оценяването е точково. Успешен одит е този, при който са покрити 75% от изискванията на Стандарта.

„В България има само десет такива сертификата. Ние сме единствената марка на Балканите, която има 98 точки от максимални сто. В Европа няма друга такава фирма. Това е трудът на 200 човека. Неслучайно БАБХ винаги води чуждестранни делегации на посещение при нас“, гордее се Елеонора Велинова. 

А после се сеща да разкаже за друг провокативен случай.

Обажда им се възрастна жена от Бургас (телефонът е изписан на кофичките с мляко) и се оплаква: 

— Госпожо, имам хлебарка в млякото. Жива! — разказва Елеонора Велинова и обяснява:

„Млякото влиза в кофичките с температура 98 градуса. След това му се слага закваска. После стои час и половина-два на топло, а след това още 10 часа на студено. И тази хлебарка е жива?“

Питали жената: 

— А кофичката беше ли отворена? 

— Да. 

— А къде я държите? 

— Ами на мивката. 

— А вие имате ли хлебарки? 

— Да. Нощем излизат и щъкат, щъкат…

„Това е възрастен човек, в кооперация… пратихме й 5 млека. Но е очевидно какво се е случило. Виж в другия случай… Ако такова чуждо тяло случайно попадне в кофичката, то за 24 часа млякото ще мухляса“, обяснява собственичката на мандрата. 

„Млякото от фермите постъпва тук и ако има случайно някакъв примес, той се улавя веднага.

Винаги може да се очаква някаква частица от фураж или нещо друго, но имаме десет филтъра, които улавят абсолютно всичко“, разказва Елеонора Велинова, когато облечени в защитно облекло от главата до петите ни завеждат в цеха за кисело мляко. 

Пътьом минаваме покрай лабораториите на фирмата. Контролът започва още от условията за отглеждане на животните, прави се анализ при приемане на суровината, и разбира се - изходящ лабораторен контрол на готовия продукт.

„Три микробиологични лаборатории имаме. Разполагаме с микроскоп, какъвто дори в централата на Агенцията по безопасност на храните в София няма“, не пропускат да се похвалят в „Полидей-2“. Освен това кадрите им са много добри. „Повечето са завършили хранително-вкусови специалности на университета в Пловдив (Университета за хранителни технологии — б.р.). Имаме специалисти с по три висши образования и с по няколко езика. И затова за тях беше толкова обидно да прочетат подобни небивалици“, разказва Велинова.

Няма никакъв шанс нещо чуждо да се озове в млякото, уверяват в мандрата. Всичко е електроника. Млякото постъпва, пастьоризира се, минава задръжка и отива за разфасовка. Машините, с които се преработва млякото, са на световни лидери в областта на хранително-вкусовата промишленост

Озоваваме се при машината, която пълни кофичките с мляко. Процесът е напълно автоматизиран — единственият физически труд е подреждането на пълните с кофички мляко касетки върху палета.

През последните години предприятието не спира да инвестира в технологичната модернизация и операционната ефективност на компанията, чрез въвеждането на най-добрите практики и методологии. 

Комплексното и модерно технологично оборудване в цеха за производство на пресни и кисели млека е перлата в короната, с което от „Полидей-2“ могат да се похвалят. То им позволява да автоматизират основните производствени процеси и непрекъснато да ги контролират.

Едно от момчетата, които обслужват машината, ни показва къде са камерите. Минавайки по поточната линия в редица по 5 над всяка от кофичките има камера — снимат ги и празни. Всичко с размер над милиметър на милиметър веднага „привлича вниманието“ на техниката и кофичката се отстранява. Оптиката е толкова прецизна, че понякога дава фалшив сигнал за тревога дори при по-силни отблясъци от светлина. 

Работещ на поточната линия за кисело мляко показва къде са монтирани камерите

Монитор, на който се визуализира дейността на камерите. Софтуерът прецизно отброява преминалите и проблемните кофички

Камерите не изпускат от поглед и вече пълните кофички. Цялата поточна линия е затворена, а при опит за отваряне, машината автоматично спира, обяснява ни Елеонора Велинова. 

Цялата поточна линия е затворена, а при опит за отваряне, машината автоматично спира, обяснява Елеонора Велинова

Това на практика елиминира напълно вероятността за злонамерена дейност, убедени са в предприятието. Освен всичко друго, машината контролира и грамажа на продукцията.

„Не работим на дребно. Да не издавам фирмени тайни, но партньори са ни големи ферми, само от едната получаваме по 40 тона мляко“, казва собственичката на мандрата. Предстои скоро в „Полидей-2“ да заработи нова модерна линия за бутилиране на прясно мляко.

Според собственичката на мандрата, в България такъв модерен цех за бутилиране на прясно мляко все още няма 

СНИМКИ: Светломир Стоянов и domlian.com