Косово най-накрая ще има правителство

Заседанието ще се проведе на 31 януари

Новини
19:57 - 30 Януари 2020
2164
Косово най-накрая ще има правителство

Лидерът на Движението за самоопределение Албин Курти поиска от парламента на Косово да свика извънредно заседание, на което ще представи своето ново правителство. Ако то бъде гласувано от парламента, това ще сложи край на продължилата няколко месеца политическа криза.

Заседанието ще се проведе на 31 януари. Единствената точка в дневния ред ще бъде искането на кандидата за премиер Албин Курти да се гласува състава на бъдещото правителство.

Курти, който е лидер на партията победила на предсрочните парламентарни избори през октомври 2019 г., получи мандат за съставяне на кабинет на 20 януари. Срокът за неговото сформиране изтича на 4 февруари.

Движението за самоопределение преговаряше с класиралата се на второ място партия Демократичен съюз на Косово. Разговорите започнаха буквално след приключването на изборния ден на 6 октомври, но досега двете политически сили не успяваха да постигнат съгласие за коалиция. Те имаха разногласия във връзка с подялбата на властта в най-младата балканска държава.