Коста Димитров разходи словенската президентка из Пловдив

Наташа Мусар се поклони на паметника на сънародника си Антон Безеншек

Новини
16:03 - 28 Февруари 2024
1249
Коста Димитров разходи словенската президентка из Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров посрещна в общината  президента на Република Словения Наташа Пирц Мусар, която е на посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев. Той я  запозна с емблематични за града факти, които го правят толкова забележителен и уникален.

„Пловдив е многолик град - пример за толерантност и разбирателство на различни религии и етноси, които от години съжителстват заедно. Той е водеща туристическа дестинация с богато архитектурно и културно наследство, което свидетелства за хилядолетна история през различните епохи и цивилизации от античността до днес. Пловдив е и център на индустрията, който непрекъснато се разраства, а ситуираната тук Тракия икономическа зона е една от най-големите в страната. През 2014 година Пловдив бе избран за Европейски град на спорт, а през 2019 година - за Европейска културна столица", посочи кметът на Пловдив.

Той изтъкна, че приятелството между Пловдив и Словения започва преди повече от век, с дейността на словенския езиковед, публицист, стенограф и основател на Певческото дружество под тепетата Антон Безеншек. Наташа Пирц Мусар изрази радостта си от факта, че първото й официално посещение извън София е именно в Пловдив – градът, който пази паметта на словенеца Антон Безеншек.

„Радвам се, че посетих града, в който е пуснал корени словенският езиковед Антон Безеншек. Благодаря на Пловдив, че се грижи за неговия паметник. Това написа президентът на Словения в почетната книга на община Пловдив. После водената от нея делегация  посети паметника на Антон Безеншек в Цар-Симеоновата градина, където бе посрещната с песента „Словения, откъде е красотата ти?", изпълнена от девическия хор „Евмолпея".

Историкът д-р Стефан Шивачев разказа за живота на словенския езиковед, публицист и стенограф, който преподава в пловдивски гимназии, като въвежда предмета „Етика" в учебния план и прилага съвременни методики за преподаване на чужди езици.
За делото на Антон Безеншек говори и Димитър Райчев, автор на книгата за 142-мата почетни граждани на Пловдив, сред които е и бележитият словенски интелектуалец. Скулпторът проф. Свилен Костадинов припомни как е сътворил паметника му и отбеляза, че това е обогатило неговия опит.

Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар и кметът на Пловдив Костадин Димитров поднесоха цветя и отдадоха почит пред паметника на Антон Безеншек.