Костадин Ангелов: Палихте маски и казвахте , че няма такава пандемия

Докажете, че сте на висота да спасите цяла България, призова здравният министър от парламентарната трибуна

Новини
12:08 - 16 Април 2021
1653
Костадин Ангелов: Палихте маски и казвахте, че няма такава пандемия

Казвахте, че няма такава пандемия - докажете, че в пленарната зала сте на висотата да спасите цяла България. С тези думи здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов призова от парламентарната трибуна. Той направи остра забележка на депутатите, че са без маски.

"По отношение на НОЩ, по отношение на отговорността за здравето на всички българи. Предизборната кампания свърши преди повече от седмица. По време на тази предизборна кампания и цяла година пред Министерство на здравеопазването част от вас обясняваха как няма такава пандемия. Част от вас гориха маски, част от вас наричаха докторите престъпници. Казвахте, че няма такава пандемия. Сега мен ме е срам, като лекар. По отношение на законността и по отношение на отговорността ясно и точно е записано в закона - само че се съмнявам, че той е прочетен от всички.

Здравният министър носи отговорността за управлението на здравната криза, а не НОЩ, който е съвещателен орган към министър-председателят. НОЩ не предлага мерки. Мерките се предлагат по закон от главния държавен здравен инспектор. За каква законност говорите и за какви други послания говорите след като не спазваме законите в страната. Законът е ясен - аз съм заставал винаги пред вас. Днес дадох брифинг пред българското общество и ще продължа да го правя, защото съм отговорен лекар. Да, може много да викате за справянето с ковид ситуацията, но и с третата вълна се справихме. Справихме се и с втората вълна. Благодаря ви, г-н Хаджигенов, че си сложихте маската, защото през деня не бяхте с маска", каза Костадин Ангелов.

"Много ви благодаря за едно единствено нещо. Г-жо предеседател, мога ли да продължа. Уважаеми колеги, българското здравеопазване и българските лекари не заслужават това, което се случва в тази зала. Г-жо Манолова няма да влизам в диалог с вас. Разбирам, че имате желание, но аз не желая да водя с вас диалог. НОЩ беше съставен от достойни хора. Ген. Мутафчийски е достоен български лекар, военен, генерал. Способен да носи отговорност и да взима трудни решения в трудни времена.

Тогава, когато виждаме краят на третата вълна на COVID кризата е много лесно да се четат декларации от парламентарната трибуна, но къде бяхте всички вие по време на втората вълна, когато нямахме въздух в болниците. Къде бяхте вие? Само няколко човека от вас обясняваха колко е лесно и влизаха в болниците и си правиха по няколко снимки за два дни. По отношение на българските лекари, искам да ви кажа нещо. Те са претърпяли много. Те знаят кой казва истината и кой казва лъжата. Те помнят кой беше до тях в трудните времена. Те знаят кой беше с тях в болниците и кой осигури всичко онова, от което имат нужда, като започнете от достойно заплащане, лични предпазни средства. Сестрите избягаха благодарение на вашата политика", каза още Ангелов.

"Много ви моля, управлението на държавата изисква нещо много важно. Коронакризата е най-важното нещо, което стои в момента пред българския народ като изпитание. Подобен тип изказвания от парламентарната трибуна, които разклащат доверието в институциите, които подлагат под съмнения взетите успешни решения до момента и които разклащат доверието в българските лекари, няма да доведат до нищо хубаво", отчете той.

По думите му вчера много пъти са казвали, че "Съдениението прави силата" само че под формата на декларации доказват друго. "Разединението не прави силата, дами и господа народни представители. Ако аз като лекар съм свикнал да работя в екип, то знам, че само екипната работа може да спаси пациента. Докажете, че хората в тази зала са на висотата да спасят цяла България", заяви Ангелов.