Костадин Паскалев от "Левицата!": България не е в демографска криза, а в демографска катастрофа

Ясно е, че лявото ни обединение със сигурност ще влезе в парламента. Не БСП, а Нинова води битка с президента с неясни мотиви и още по-неясна цел

Топ
16:36 - 28 Март 2023
8497
Костадин Паскалев от "Левицата!": България не е в демографска криза, а в демографска катастрофа

Интервю на ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

Костадин Паскалев е един от най-колоритните събеседници заради брилянтната политическа реторика, математическия ум и назоваването на фактите с истинските им имена. Той е един от инициаторите за създаване на новата коалиция „Левицата!”, която ще участва в изборите за НС на 2 април. В нея влизат 8 политически формации от лявото пространство, а сред учредителите личат имената на известни хора с леви убеждения. Според последните социологически проучвания, „Левицата” със сиурност ще прескочи бариерата от 4% на изборите.

- Г-н Паскалев, Вие сте един от учредителите на новата коалиция „Левицата!”. Как се роди идеята за новото ляво обединение, в което членуват 8 политически партии?

- Резултатите от изборите през 2021 г. показаха рязко намаляване на доверието на българските избиратели към левите политически партии, в частност към БСП. Група представители на БСП стигнахме до извода, че са необходими мерки за идейно и организационно обновяване на БСП и провеждане на нова коалиционна политика. Направихме поредица предложения в Националния съвет на БСП в такава посока, включително беше прието решение за започване на разговори с левите политически партии..., но не последва никакво действие от страна на тясното ръководство на партията. Тогава предприехме инициативата за провеждане на среща в НДК - през ноември 2021 г., с представители на левите партии у нас. Така беше поставено началото, а на срещата в Пловдив, през януари 2022 г., ясно беше заявено желанието за създаване на коалиция. Шест месеца по-късно тя е вече факт. Създаването на коалицията се случи бързо, защото в нея участват единомишленици - хора, които от години работят за социалната идея и социалната справедливост, социалисти, хора с леви идеи. Това е, което днес липсва в България.

- Дни преди изборите на 2 април - в колко листи имате кандидати за депутати и оптимист ли сте, че коалицията ще влезе в новия парламент?

- Имаме представители във всички МИР в страната и вярвам, че след сериозна предизборна кампания, „Левицата!” ще бъде представена в Народното събрание. Поне това сочат предварителните социологически данни - вече уверено ни дават между 4,1 и 4,6%, а и усещането ми по време на срещите ни с хората е такова.

- На какви хора залагате за изборите в новото Народното събрание?

- Заложихме както на опитни, така и на млади хора, но задължително професионално доказани и с идеи за развитието на държавата ни.

- Как гледате на хартиената бюлетина – има ли опасност според Вас от манипулации на предстоящия на 2 април вот?

- Хартиената бюлетина безусловно е крачка назад, но е факт, с който се съобразяваме. С фаворизирането на хартията се създадоха известни предпоставки за манипулации. Надявам се, че правителството и ЦИК ще си свършат работата.

- Какво включва дневният ред на „Левицата!”? Как степенувате кардиналните проблеми пред българите?

- Една от нашите основни каузи е свързана с доходите на хората. Ще се борим за изпреварващо инфлацията повишаване на минималната заплата, при това сега, а не след години. Нашата цел е тя да достигне издръжката на живот. Гаврите и експериментите с пенсионерите и хората с увреждания също трябва да бъдат незабавно прекратени. Никога досега не сме били в ситуация, в която 660 000 пенсионери да живеят под прага на бедност.

„Левицата” иска силна държава, а силна държава има само когато има силна икономика. „Левицата” ще е гарант, че България има енергийно бъдеще, че България ще бъде там където й е мястото – гарант за газовата и енергийна сигурност и на региона, и на Европа.

Цел на коалицията е да подобри значително условията, в които живеят и работят българите. Само така те ще останат в родината си, ще раждат и отглеждат децата си тук. България не е в демографска криза, а в демографска катастрофа. И за да започнем да излизаме от тази тежка ситуация трябва да спрем да правим нещата на парче и да започнем да мислим за утре. Утре без образование и здравеопазване просто няма. А те, особено здравеопазването, имат нужда от дълбока и всеобхватна реформа. Наша задача е в обозримо бъдеще да реализираме нужните промени, така че хората да усетят положителната тенденция.

- Посочихте сред целите да бъдат овладени спекулата и високите цени на стоките от първа необходимост. Как обаче може да стане това?

- Таван на надценките е едно от възможните решения, за които настояваме. Добре е, че служебният кабинет възприе нашата позиция за таван на надценките на основни хранителни продукти, а не за таван на цените или таван на печалбите, защото първото е работещото и отговорно решение. Европейската практика показва, че там, където е наложен таван на цената на хранителни продукти, веригите смачкват и убиват производителите. Намаляването на цената е за сметка на доставчиците.

Ние предложихме 10 най-необходими продукта да са с надценка от 5% в магазини и вериги с над определена търговска площ и това предложение ще внесем в следващия парламент, като по този начин ще дадем и законовата основа на кабинета за контрол на надценката в магазините.

- Високата инфлация всекидневно бърка в джоба на българите и един от факторите, който изключително много ги тревожи. Кои са икономическите експерти в новата коалиция и какви са техните идеи?

- „Левицата!” разполага с добър експертен икономически екип, който гарантира професионален подход при формулиране на предложенията ни за икономическото развитие на страната. Вече са публични идеите за овладяване на спекулата, за облагане на свръхпечалбите в някои сектори на икономиката, политиката на доходите, мерките за преодоляване на регионалните диспропорции. 

- Има ли риск от фалит на държавата, както твърди служебният министър на финансите Росица Велкова? Какво е отношението на „Левицата!” към въвеждането на еврото?

- Мисля, че първото изявление на министъра на финансите беше твърде непремерено. На държавата е необходима финансова дисциплина, висока събираемост на приходите и внимателно разходване на ресурсите, така рисковете ще са минимални. Колкото до еврото - да, но е важно да се съобразим с експертните оценки, а не с идеологическите посланици.

- Ваши представители заявиха, че „Левицата!” ще се противопостави на опитите за импийчмънт на президента Румен Радев и че трябва да бъде спряна войната на БСП срещу държавния глава. Виждате ли съюзник за каузите на новата коалиция в лицето на президента Радев?

За да има силна държава, е необходимо ясно разделение на властите. Липсата на политическа воля за съставяне на редовно правителство е отговорност на партиите, не на президента.

Колкото до войната на БСП с президента, това е част от конфронтационното поведение, характерно за Нинова. Смятам, че не БСП, а Нинова води битка с президента с неясни мотиви и още по-неясна цел.

- „Левицата!” се обявява за силна държава и възстановяване на чувството за справедливост у хората. Звучи добре, но как реално може да бъде постигнато това?

- На първо място чрез върховенство на закона. Следва силна и реформирана съдебна система, като реформата е не формална, заради самата реформа, а с ясно определени място на прокуратурата, компетенции и отговорност на главния прокурор. Идва ред на силни и кадрово обезпечени регулаторни органи, на административно-териториална реформа. Второ ниво на местно самоуправление – избираеми областни управители и съвети. Реформирана държавна администрация, на база на функционални анализи на административните структури. Всичко това трябва да стане в условията на сериозен експертен диалог.

- Вие сте математик по образование - какви са прогнозите Ви за изборите? Ще има ли редовно правителство и от кои политически сили?

- Вероятността българските граждани да дадат преобладаващо доверието си на някой от политическите субекти, участващи в тези избори е доста ниска, оттам и създаването на правителство ще бъде наистина трудно.

- Заявихте, че ще подкрепите политическия клуб, който ще има най-високи резултати. Социологическите прогнози сочат, че това ще е обединението между „Продължаваме промяната” и „Демократична България”. Ще го подкрепите ли, ако „Левицата!” влезе в парламента?

- Не мисля, че представител на „Левицата!” е заявил подобно нещо. Няма да си позволим да кредитираме с доверие. Подкрепа може да получи само правителство, което категорично ще обвърже евроатлантическата ориентация на страната с отстояване на българския интерес, както в НАТО, така и в Европейския съюз т.е. незабавно прекратяване на военните действия в Украйна и започване на преговорен процес, правителство, което ще се ангажира с растежа на доходите на гражданите, с развитие на българската ядрена енергетика, запазване на базовите енергийни мощности, като основа на икономиката ни, развитие на селското стопанство при подкрепа за единица произведена продукция, преодоляване на регионалните икономически и социални диспропорции, битка с корупцията, не с лозунги, а с дела и т.н.

- Защо председателят на БСП Корнелия Нинова отказа диалог с „Левицата!” и с лявото политическо пространство? Има ли според Вас шанс за обединение на лявото в  България?

- На този въпрос единствено може да отговори Корнелия Нинова, но според мен в целия си политически път тя прие конфронтацията като удобен начин на съществуване и осъществяване, както вътре в партията, така и извън нея.

Много социалисти участваха в създаване на „Левицата!” и в листите й за предстоящите избори, част от тях са водачи. Аз също съм социалист. Обединението на левицата е процес и считам, че скоро БСП ще стане част от него.

Тогава заедно ще бъдем в състояние да заявим претенции за политическо представителство от поне 1/3 в българския парламент.

- Още ли сте член на Националния съвет на БСП? Защо твърдите, че Корнелия Нинова превръща БСП в авторитарна партия?

- Не, не съм член на НС, подадох оставка след позорното заседание на 50-ия Конгрес на партията през февруари тази година. Малката политическа структура - Изпълнително бюро, ръководено от Нинова, подчини Националния съвет на партията и наложи своите възгледи, които очевидно не са продуктивни, като ги съчета с незапомнени в политическия живот у нас репресии – изключване и наказания. Диалогът беше заменен с пропаганда и клишета. Това е чиста форма на авторитаризъм.

- Предстоят и местни избори. Бяхте председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините. Кой според Вас сега е най-големият проблем пред общините?

- Големият проблем винаги е един и същ. Прехвърляне на отговорности от държавата към общините без осигурени ресурси. Последните години станахме свидетели и на абсолютно несправедливо разпределение на държавни средства към общините чрез постановления на Министерски съвет, което допълнително задълбочи неравенствата. Да не забравяме и отказа да се спази Конституцията - държавата отказа да финансира общинските ВиК дружества, даже се опита насилствено да ги национализира.

- Бяхте и министър, и два пъти кмет. Кой е по-горещият стол?

- Въпрос на отговорност, но на кмета определено му е по-трудно.

Костадин Паскалев е роден през 1961 г. в с. Кърналово, Благоевградско. Женен, с едно дете. През 1985 г. завършва висше образование, специалност „Математика" в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. От 1985 г. до 1995 г. работи като учител по математика в Благоевград и като хоноруван асистент в Югозападния университет „Неофит Рилски”. Бил е два пъти кмет на община Благоевград и министър на регионалното развитие и благоустройство в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Завършил е краткосрочна специализация в Академията по мениджмънт в Мюнхен, както и специализация по местно самоуправление в университета в Северна Каролина, САЩ. Като кмет на Благоевград е бил председател на Националното сдружение на общините  в България и е представлявал сдружението на Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа в Страсбург.