Костов: Българите не са страдали достатъчно

В "Панорама" бившият премиер посочи, че тук никога не е имало гладни гробища

У нас
13:33 - 13 Април 2019 (обновена)
3726
Костов: Българите не са страдали достатъчно

"Истината е, че българите не са страдали достатъчно. Тук в исторически план не сме имали големи сътресения. В България никога не е имало гладни гробища, както казваше Вера Мутафчиева", цинично заяви бившият премиер Иван Костов в петък вечер в "Панорама".

Някогашният премиер и син лидер тръгна на медийно турне в последната седмица по повод издаването на мемоарната си книга. С изявата си в "Панорама" в петък вечер обаче Костов се стори арогантен дори на най-отявлените си привърженици.

"Нали си давате сметка как звучи тази ваша реплика за българите, които са минали през толкова лишения по време на прехода?", репликира го водещият на "Панорама" Бойко Василев, учуден от изреченото от Костов.

"Да, да, давам си сметка как звучи. Говоря в изцяло исторически план, в един дълъг период. Това, което се е случвало в централна Европа, тези неща в България ги е нямало. Ние сме били една римска провинция, далеч от ужаса на Европа. А в Швеция, да речем, повече от една трета от населението е загинало... И не само там... Голямо, истинско страдание. И, да ние сме страдали в по-късен етап, но християнска Европа е страдала много повече от нас", каза Костов. И мъдро обобщи: "Ние платихме само част от цената на прехода и получихме само част от прехода".

По думите му, кръга "Орион" е бил абсолютен мит. Фактът, че днес го нямало, показвал че изобщо не е съществувал. "Къде е "Орион"? Къде е? Има ли нещо? Всичко се оказа един мит", заяви Иван Костов.

А Бойко Василев не се сети да му каже, че например курорта "Златни пясъци", където Костов всяко лято ходи в собствен апартамент, не е никакъв мит, а е приватизиран от сочения за бос на този кръг Славчо Христов...