Костов защити Юлия Кръстева като агент на ДС

"Какво зло е направила тя на България?", запита той на премиерата на книгата си и озадачи хората вдясно

Новини
18:36 - 12 Април 2019
4202
Костов защити Юлия Кръстева като агент на ДС

Иван Костов вече има нова позиция за Държавна сигурност и агентите на бившите комунистически служби. Това се разбра на премиерата на книгата му в четвъртък вечер във Военния клуб. Ако доскоро бившият премиер бе сред най-яростните съдници на хората, огласени като принадлежащи към структурите на ДС, днес смята, че част от тях са жертва.

По време на представянето на мемоарите си на един от въпросите - за лустрацията и дали е възможна оттук нататък, Костов разви позиция, която досега не е изразявал публично и която е определено нова за неговите симпатизанти. Сбъркана е била философията на разкриването на истинските механизми на ДС и на обвързаните с нея – това се разбра от отговора му.

Новата му позиция на тема „досиета” видимо смути по-голямата част от присъстващите, сред които Радан Кънев и Христо Иванов. Те запазиха ледено мълчание и чуха тезата на Костов с каменно изражение на лицата си.

„Случи се нещо, което още повече обърка обществото. Оказа се, че са разкривани жертви на Държавна сигурност, а не хора, които са били притиснати по различни причини. Така остана до голяма степен незасегнат онзи кръг и механизъм, който продуцираше страха и на практика използваше страха”, започна Костов.

И даде пример с интелектуалката и писателка Юлия Кръстева, която миналото лято бе разобличена като агент Сабина. Самата Кръстева отрича да е била агент и дори се закани да съди Комисията по досиета.

„Ето, да вземем например последния известен публичен случай – този с досието на Юлия Кръстева, един философ и лингивст със световна известност, от международна величина. Тя беше обявена от Комисията по досиетата като сътрудник на ДС. Но какво зло е направила тя на България? Попречила ли е на някого, разрушила ли е нечия съдба?”, попита риторично Костов.

След което направи паралел с комисии за разкриване на престъпленията на тайните служби на комунизма в другите страни, където тези аналогични структури имат изследователски функции и не подхождат механично към списъците, а изследват всеки отделен случай.

От Комисията по досиетата припомниха в петък пред Lupa.bg, че са спазили закона и огласяването на Юлия Кръстева като агент е било във връзка с работата й като член на редакционният съвет на „Литературен вестник” в първите години на демокрацията. Именно, за да няма спекулации, Комисията допусна изключение и качи цялото й архивно дело на сайта си – нещо, което никога до този момент не бе правила. „Всеки сам може да се запознае с материалите и да си направи изводите”, казаха от Комисията по досиета пред Lupa.bg.

Новата позиция на Иван Костов по темата "доносници и досиета" странно съвпада с мнението на по-голяма част от лявата интелигенция у нас. Аргументът, че повечето от агентите на ДС не са навредили на никого и са работили в интерес на България, често се споделя от хора като Димитър Иванов, покойният проф. Божидар Димитров, Бриго Аспарухов, Красимир Райдовски и др.


Снимка: Агнес Методиева