Костя: Да бъде възстановена "Гражданска защита"

Структурата организираше обучения, дори в училищата, припомни Костадинов

Новини
13:08 - 26 Юли 2024
1191
Костя: Да бъде възстановена Гражданска защита

Партия "Възраждане" иска възстановяване на "Гражданска защита". Освен липса на техника, имаме сериозен проблем с липсата на хора, обяви на брифинг лидерът на формацията Костадин Костадинов.

През 2011 службата е разформирована. Той недоумява какво е станало с техниката й. Има нужда от структура, която да организира доброволците, категоричен е Костадинов. Партията внася закон за Държавна агенция "Гражданска защита" към Министерството на отбраната (МО). Тя ще обучава доброволци и граждани. Ние сме неподготвени при бедствия и аварии, смята Костадин Костадинов. От "Възраждане" искат спешно да се приеме законът. Затова се съгласили да се удължи работата на Народното събрание. Костадинов припомни, че преди "Гражданска защита" е организирала граждански обучения, дори в училищата.

Припомняме, че преди да бъде закрита, първоначално службата бе на подчинение на МО, като след това премина към Министерския съвет (МС), а впоследствие - към Министерството на вътрешните работи (МВР).

Месец преди изборите Алианс за стратегическо управление постави важни за управлението на държавата въпроси, главно в частта на бедствията и авариите.

Партията чака решението на Конституционния съд (КС), който разглежда днес исканията да бъдат обявени за противоконституционни приетите от парламента промени в Основния закон. Припомняме, че исканията бяха внесени от президента Румен Радев и от депутати от "Възраждане" и ИТН.

КС е политически орган , той ще вземе решение под натиска на Пеевски, подчерта лидерът на "Възраждане". Той предполага, че Конституционният съд ще събори съдебната реформа и няма да пипне нищо друго. Защото това е удобно на Пеевски, изтъкна депутатът.

За драмата в Елин Пелин след взрива в склад с фойерверки Костадинов иска кметът да се извини, че е в Гърция и да не отправя критики към властта.