Коварен ход: Радев отряза тотално ДБ за третия мандат

Десни фенове критикуват Христо Иванов, че позволи президентът да го нарича аматьор и празнодумец

Новини
17:47 - 22 Ноември 2022
4344
Коварен ход: Радев отряза тотално ДБ за третия мандат

С острите нападки на консултациите с десните, Румен Радев тотално отряза ДБ за трети мандат. Острият тон, който президентът наложи на срещата си с Христо Иванов и ген. Атанасов демонстрира ясно, че едва ли десницата ще е политическата сила, която би могла да е спасителен вариант за съставяне на кабинет, наясно са в тъмносините редици. Така най-вероятно третият мандат ще отиде при Стефан Янев, макар и да не е изключено по стара традиция отново Корнелия Нинова да бъде натоварена с трънливия последен опит, от който обикновено кабинет не излиза.

В същото време, десни фенове са силно разочаровани от твърде слабата отбрана на иначе устатия Христо Иванов, който не успя да се отдума подобаващо на нападките на Радев и влезе в капана.

„Христо не очакваше атака от президента и не беше подготвен за това. Вместо и той да атакува в отговор, а аргументи за това колкото искаш, той се сниши и така се издъни в очите на симпатизантите си. Как позволи на Радев да го мачка и поучава, не е истина.”, разбуниха социалните мрежи десни фенове.

„Президентът се държа, сякаш говори с пълни любители, които изобщо не разбират защо са пледирали за военна помощ за Украйна и си позволи назидателен тон. Вместо да покаже класата си, Христо Иванов се остави да бъде подритван.”, не могат да си намерят място костовисти, бесни на Радев.

Най-унизителното във вчерашната среща беше твърдението на Радев, че насреща си има аматьори и празнодумци. "Националната сигурност изисква изключително отговорни решения, тя не търпи аматьорски интерпретации. Тя изисква гаранции, а не лозунги, професионализъм, не пустословие," сряза Радев ДБ по темата военна помощ за Украйна.

В продължение на месеци проповядвахте тези, че модернизацията на българската армия трябва да се обвърже с предоставяне на въоръжение на Украйна - т.е. веднага даваме нашето воръжение и получаваме натовско, както го правели други държави. Как си го представяте тоя процес – какво получиха тия държави, предоставили такова въоръжение?, попита иронично Радев, след което даде красноречив пример със Словакия.

Хората от моето обкръжение са завършили американски академии, а вашата кохорта – съветски, удари с тежката артилерия Радев, което окончателно превърна срещата в арена.

Все пак в знак на подкрепа, хард десни защитиха лидера на ДБ, като го поздравиха, че все пак е  казал всичко, което мисли, директно в очите на Радев. „Демонстрира класа, браво на Христо Иванов.”, писаха в десните групи симпатизанти на ДБ. Някои дори призоваха „Христо Иванов – президент”.  

Снимка: Агнес Методиева