Ковид-кризата заби кол в отношенията между Кирил Петков и Румен Радев

Политика
14:40 - 14 Октомври 2021
13024
Ковид-кризата заби кол в отношенията между Кирил Петков и Румен Радев

Поредната вълна от ковид у нас с висок пик на заразените и смъртност, доближаваща се до тази в Перу и Бразилия, може да забие кол в отношенията между новата звезда на парламентарните избори "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев, и президента Румен Радев, когото формацията подкрепя за втори мандат. 

Истината лъсна от публикация на известния медик, практикуващ професията си на първа линия в Швейцария - д-р Аспарух Илиев, който обяви, че става част от ПП, но не като кандидат за депутат, а като експерт. Д-р Илиев е един от борците за въвеждане на национален локдаун и при четирите вълни на инфекцията у нас, и твърдо "за" ваксините, като бе и защитник на охуления препарат на "АстраЗенека". 

В сряда той разкри, че един от водачите на новата коалиция - Даниел Лорер, е негов близък приятел, както и че многократно е отклонил покани да стане част от бъдещия парламент, не само заради работата си, но и заради конституционна пречка, тъй като има и немско, освен българско гражданство. Но уточни веднага, че не подкрепя Румен Радев за втори мандат, противно на общата позиция, декларирана досега от Петков и Василев, че твърдо стоят зад главнокомандващия, като дал им шанс да се развият и не ги е контролирал в действията им. 

"Помагам и ще помагам нататък на "Продължаваме Промяната" с моето експертно мнение и знания, без да се боря за позиции и постове, без да съм в листи. Това, което мога да кажа, е, че докато аз съм свързан с ПП темата за Ковид и изчистването на здравеопазването няма да бъде подценена на йота. Послепис: моля да не бъде екстраполирана подкрепа за президента Радев, моята подкрепа е единствено и само за ПП", написа д-р Илиев. 

Един от известните педиатри в страната - д-р Александър Атанасов, обаче напомни, че именно Радев е отговорен за част от целокупното обществено неспазване на мерките в последните година и половина пандемия: "Румен Радев е главният виновник за Ковид трагедията в момента и е интересно дали ще мине Бойко Борисов по грехове. Кирил Петков и Асен Василев подкрепиха президента и не оставиха впечатление в моя лекарски мозък, че осъзнават мащабите на случващото се", написа той. И получи одобрителен коментар за тезата си от симпатизанта на ПП д-р Илиев: 

"Съгласен съм за пълното подценяване на проблема от Радев.

Мога да кажа, че финансовото министерство на Василев си направи собствени и доста по-реалистични разчети за Ковид вълната до края на годината, както и се договаряха самостоятелно за финансовите нужди на НЗОК без Кацаров, което показва ясно какво е отношението им към подценяването на кризата. Просто не приеха, че проблем няма да има".

С това пък медикът разкри, че е имало конфликт между Асен Василев и Стойчо Кацаров в предишния служебен кабинет на Стефан Янев. 

Основна снимка: БГНЕС