Ковид наля $4 млрд. в джоба на собственика на „Бионтек“

40 от новите милиардери за последната година са от сектора на здравеопазването

Новини
13:30 - 12 Април 2021
4881
Ковид наля $4 млрд. в джоба на собственика на „Бионтек“

Съоснователят на германската биотехнологична компания Бионтек, която разработи коронавирусната ваксина в сътрудничество с Пфайзер, проф. д-р Уур Шахин влезе в списъка на „доларовите милиардери“ за 2020 г., редовно публикуван от американското списание Форбс.

Със своето състояние от 4 милиарда долара Шахин, който е от турски произход, но живее и работи в Германия, е сред хората, които забогатяха най-много благодарение на Covid-19 пандемията.

Според списъка, публикуван от Форбс, броят на доларовите милиардери в световен мащаб е достигнал 2755 - с ръст от 660 души през последната една година. Общото богатство на милиардерите се е увеличило с 5,1 трилиона долара до 13,1 трилиона долара.

Тази година от влезлите в списъка нови милиардери, 40 са от сектора на здравеопазването.

Ли Цзянкуан, който притежава 68 процента от китайския Winner Medical, който произвежда маски и други защитни средства, е най-богатият сред 40-те нови милиардери. След публичното предлагане на компанията на фондовата борса в Шенжен през 2020 г., личното богатство на Цзянкуан достигна 6,8 млрд. долара.

Стойността на някои компании, включително Moderna и базираната в Китай CanSino Biologies, също скочи рязко. Повече от един милиардер от тези компании е попаднал в списъка на Форбс.

Джеф Безос, основателят на гиганта за електронна търговия Amazon, стана най-богатия човек в света, за четвърти пореден път със състояние от 177 милиарда долара.

Беше заявено, че богатството на Безос се е увеличило с 64 милиарда долара в сравнение с миналата година, поради поскъпването на акциите на Amazon.

Най-забележителен е успеха на основателят на Tesla и SpaceX, Илон Мъск. Миналата година той беше на 31-во място в списъка със състояние от 24,6 милиарда долара, докато тази година той вече е на второ място със състояние от 151 милиарда долара.  Мъск увеличава състоянието си със зашеметяващите 126,4 милиарда долара, след като акциите на Tesla достигнаха 705 процентов ръст.