Козметични продукти за жени и деца застрашават от развитие на рак

Здраве
13:20 - 15 Август 2024
1620
Козметични продукти за жени и деца застрашават от развитие на рак

Ново проучване откри, че определени продукти, използвани както от жените, така и в грижата за бебетата, са опасни и дори може да доведат до рак.

Агенцията за борба с рака към Световната здравна организация класифицира талка като "вероятно канцерогенен" за хората. Външен експерт предупреди информацията да не се тълкува като абсолютен факт, пише zdrave.to.

Решението се основава на ограничени доказателства, че талкът може да причини рак на яйчниците при хората, че е обвързан с рака при плъховете и че показва канцерогенни признаци в човешките клетки, заяви Международната агенция за изследване на рака (IARC) към СЗО.

Талкът е естествено срещащ се минерал, който се добива в много части на света и често се използва за производството на бебешка пудра, пояснява "Сайънс Алърт".

Според базираната в Лион IARC 

повечето хора са изложени на въздействието на талк под формата на бебешка пудра или друга козметика.

Но най-значителното излагане на талк се случва, когато той се добива, обработва или се използва за производство на продукти, допълва агенцията.

Има многобройни проучвания, които последователно показват увеличаване на честотата на рака на яйчниците при жени, които използват талк върху и около гениталиите си. IARC не може да изключи обаче, че талкът в някои изследвания е бил замърсен с причиняващ рак азбест.

"Ролята на талка не може да бъде напълно установена",

се казва в заключенията на агенцията.

Кевин Макконъуей, статистик от британския Open University, който не е участвал в изследването, предупреди, че за оценката на IARC "най-очевидното тълкуване всъщност е подвеждащо". "Агенцията има за цел само да отговори на въпроса дали веществото има потенциал да причини рак при някои условия, които IARC не уточнява. Тъй като проучванията са наблюдателни и поради тази причина не могат да докажат причинно-следствената връзка, няма убедително доказателство, че употребата на талк причинява повишен риск от рак", каза той.

В обобщение на публикуваните през 2020 г. проучвания, обхващащи 250 000 жени в САЩ, не се открива статистическа връзка между употребата на талк върху гениталиите и риска от рак на яйчниците.