Козметика и хигиенни препарати виновни за ранния пубертет при момичетата

Учени установиха, че определени химикали могат да ускорят процеса на полово съзряване

Топ
14:39 - 11 Септември 2024
1827
Козметика и хигиенни препарати виновни за ранния пубертет при момичетата

Химикали, които влияят на хормоналния баланс, открити в козметични и почистващи продукти, може да са причина за по-ранното настъпване на пубертета при момичетата, според ново проучване, финансирано от правителството на САЩ.

Изследователите установили, че тези вещества – използвани в перилни препарати, парфюми и грим – могат да блокират или имитират хормоните, отговорни за пубертета и овулацията.

Тази теория обяснява тревожната тенденция, че средната възраст за настъпване на пубертета при момичетата е намаляла през последните десетилетия, докато

при момчетата не се наблюдава такова явление.

Експертите смятат, че излагането на химикали като мускусна амбрета и холинергични агонисти играе ключова роля в този процес.

Мускусната амбрета, съединение с характерен сладък аромат, се използва в малки количества в парфюми и козметика, докато холинергичните агонисти се прилагат в медикаменти за астма и отказване от тютюнопушене. Въпреки че употребата на мускусна амбрета е ограничена в САЩ и Европа, тя все още може да бъде открита в продукти, достъпни на онлайн пазари като Amazon и Etsy.

Проучването на Националния институт по здравеопазване (NIH) включва експерименти с човешки клетки и риба зебра, които поради генетични прилики с хората са подходящ модел за подобни изследвания. Изследователите открили, че определени химикали могат да активират клетки, контролиращи пубертета, което подсказва,

че тези вещества могат да ускорят процеса на полово съзряване.

Според д-р Натали Шоу, невроендокринолог от Националния институт по здравни науки за околната среда (NIEHS), през последните десетилетия се наблюдава тенденция за по-ранно настъпване на

менструацията при момичетата, като в някои случаи тя започва още на шестгодишна възраст. 

Този феномен повдига въпроси за възможните дългосрочни здравословни последствия, включително повишен риск от затлъстяване, сърдечни заболявания, рак на гърдата и психологически проблеми.

Експертите все още не са единодушни относно точните причини за този ранен пубертет, като преди това са посочвани фактори като затлъстяване, стрес и генетика. Въпреки това, последните изследвания подчертават значението на факторите на околната среда и излагането на химикали, които нарушават ендокринната система (EDCs), като възможни ключови причини.

Д-р Шоу съветва родителите да внимават при избора на козметични и хигиенни продукти

за децата си, като предпочитат такива, които са преминали федерално регулиране, за да се намали рискът от излагане на вредни химикали. Тя подчертава значението на по-задълбочени изследвания в областта, които да помогнат за по-доброто разбиране на връзката между околната среда и здравето на децата.