Кръчмите декларираха двойни печалби

По-високите цени и намаленото ДДС на ресторантьорите е причината за невероятния подем на сектора

Новини
20:35 - 17 Април 2023
3976
Кръчмите декларираха двойни печалби

Печалбата на ресторантите е нараснала повече от два пъти след пандемията, показват данни на НАП. Това се дължи на значително увеличение на оборотите на заведенията след вдигане на цените, както и на намалената ставка на ДДС.

Декларираният от ресторантите корпоративен данък за 2021 г. е 42,6 млн. лв., което е с 125%, или над два пъти повече спрямо дължимите 18,9 млн. лв. данък върху печалбата за 2019 г., последната година преди пандемията от Ковид-19. Данни за печалбата на ресторантите за цялата 2022 г. все още няма, защото крайният срок за подаване на годишните декларации от фирмите за дължимия корпоративен данък е до 30 юни.

Но направените от ресторантите авансови вноски за корпоративния данък за 2022 г., които се правят на база очакваната печалба, показват, че това е била една още по-успешна година спрямо предходната 2021 г. Декларираните авансови месечни вноски на корпоративния данък от ресторантите и заведенията за бързо хранене през последната година преди пандемията са 5,4 млн. лв., а авансовите тримесечни вноски са в размер на 3,8 млн. лв. През 2021 г. авансовите месечни вноски на корпоративния данък нарастват до 6,2 млн. лв., а при тримесечните вноски увеличението е още по-голямо – до 6,4 млн. лв. За 2022 г. декларираните авансови месечни вноски на корпоративния данък са в размер на 8,6 млн. лв., което е с близо 60 на сто повече спрямо годината преди пандемията, припомня в. "Труд". 

Оказва се, че ресторантьорският бизнес се развива изключително добре през последните две години. Не всеки бизнес може да се похвали с два-три пъти увеличение на печалбата. Авансови вноски за корпоративния данък въобще не правят фирми, които имат малък оборот в размер под 300 000 лв. за годината преди предходната. Авансови ежемесечни вноски правят фирмите с оборот над 3 млн. лв. за годината преди предходната, а на тримесечни авансови вноски са фирмите с оборот между 300 хил. и 3 млн. лв. Оказва се, че именно при ресторантите с оборот между 300 хил. лв. и 3 млн. лв. има най-голям ръст на печалбата през последните две години.

Основната причина за по-високия оборот на ресторантите е поскъпването на предлаганите храни и напитки. Заради високата инфлация много хора ограничиха посещенията в ресторанти. Но когато отидат в заведение се налага да платят доста по-голяма сума за поръчваните салати, основни ястия и десерти. Оказва се, че с по-високите цени и по-ниската ставка на ДДС за ресторантите остава много по-голяма печалба спрямо годините преди пандемията. За ръста на печалбите допринасят и компенсациите заради високите цени на тока, които дават на всички фирми.