Крах за Винъс в юбилейния й мач №100 на US Open, Каролин Гарсия също е аут (ВИДЕО)

Маркета Вондроушова мачка в Голямата ябълка

Спорт
14:53 - 30 Август 2023
2642
Крах за Винъс в юбилейния й мач №100 на US Open, Каролин Гарсия също е аут (ВИДЕО)

Белгийска квалификантка вгорчи юбилейния мач №100 на Винъс Уилямс на US Open. Двукратната шампионка и бивша №1 в света загуби с 1:6, 1:6 от Греет Минен при своето 24-то участие в основната схема на турнира.

Легендарната американка спечели последователни титли на сингъл на домашния си турнир от Големия шлем през 2000 и 2001 година.

Под светлината на прожекторите на "Артър Аш" Уилямс изигра и своя мач №356 в Големия шлем. Само сестра й Серина Уилямс има повече (423) в Оупън ерата (от 1968 г.).

43-годишната Винъс обаче не успя да окаже сериозна съпротива на световната №97 и загуби след 1 час и 13 минути игра.

"Трябва да отдам дължимото на опонентката си, заяви Уилямс през медиите. - Нямаше удар, който тя да не може да направи. Дори когато изпълнявах невероятни удари, тя просто отбелязваше уинър или пускаше къса топка. Не мисля, че играх зле. Това беше един от онези дни, в които късметът просто не е твоя страна."

По пътя към успеха Минен защити всичките си шест точки за пробив и записа 24 уинъра срещу едва 10 на Уилямс.

"Невероятно е да играеш срещу легенда като Винъс. Изпитвам огромно уважение към нея, да бъде тук на 43 години, невероятно е, заяви белгийката на корта след победата си. - Тя има страхотни удари, отличен сервис, така че аз наистина се опитах да играя агресивно, да я накарам да се движи колкото е възможно повече, дори направих няколко къси топки, които не са характерни за играта ми, но мисля, че ще продължа да го правя".

За 26-годишната Минен настоящият сезон е сезон на възраждане, след като тя изпадна от топ 200 в края на миналата година. Белгийката спечели две титли на ITF Challenger турнири през 2023-та, а също така достигна и до два финала на състезания от категория WTA 125, проправяйки си обратно път до топ 100.

Във втори кръг Минен ще срещне Саша Викъри. Американката поднесе една от изненадите на деня, отстранявайки поставената Дона Векич след 2:6, 7:5, 6:2.

Квалификантката Яфан Ванг се завърна триумфално на сцената на Големия шлем, елиминирайки поставената под №7 и миналогодишна полуфиналистка Каролин Гарсия в първия кръг на Откритото първенство на САЩ с 6:4, 6:1 само за 70 минути.

Бившата №47 в света Ванг за последно игра в основновната схема на турнир от Шлема на "Уимбълдън" през 2021 година. Пак там, но две години по-рано, тя записа и последната си победа в престижната верига. Тя пропусна седем месеца от сезон 2022, но тази година е много успешна за нея. Китайката има 57 победи срещу едва 10 загуби на всички нива до момента, включително титли от пет ITF турнира и от WTA 125 в Станфорд преди две седмици. Така само за шест месеца тя се изстреля от №696 до №114 в световната ранглиста.

Успехът над Каролин Гарсия е втори за Яфан Ванг срещу тенисистка от топ 10 след победата й над Елина Свитолина в Маями през 2019-а. Това е и втора победа за китайката в три срещи с Гарсия, след като тя надигра французойката с 6:4, 6:2 и във втория кръг на турнира в Тиензин през 2019 година.

Гарсия беше загубила пет от последните си седем мача в преди US Open, а огромният й брой грешки срещу китайската квалификантка, затвърдиха слабата й форма. Шампионката от Финалите на WTA направи цели 34 непредизвикани грешки, включително шест двойни, последната от която беше мачбол за Ванг.

В същото време шампионката от "Уимбълдън" Маркета Вондроушова с лекота надигра квалификантката На-Лае Хан с 6:4, 6:1 точно за час. Така чехкинята спечели осми пореден мач в Големия шлем.

Хан от своя страна напрвави своя дебют в турнира на 31-годишна възраст, първата жена от Южна Корея в основната схема на US Open след Юн-Джонг Чо през 2007-а.

В следващия кръг Маркета Вондроушова ще се изправи срещу Мартина Тревизан, която отстрани Юлия Путинцева след обрат с 0:6, 7:6(0), 7:6[8]. Италианката спечели само шест точки в първия сет, а в третия изоставаше с 2:4, но триумфира след 3 часа и 19 минути игра - най-дългия женски мач на US Open досега.