Край на фиктивните регистрации на един адрес?

Собственикът може да заличи адресната регистрация на забравилите да се отпишат

Новини
12:56 - 05 Септември 2024
4698
Край на фиктивните регистрации на един адрес?

ПГ на "Възраждане" внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация. С него се цели да се сложи край на злоупотребите на лицата, които извършват фиктивна адресна регистрация.

Със законопроекта се създава възможност по искане на собственика на имота да бъде заличена адресната регистрация на лица, пребивавали на адреса на имота, но които не са се дерегистрирали от него.

Предвижда се и задължение за актуализиране в срок на постоянния и настоящия адрес на всяко лице, както и възможност за регистрация по постоянен адрес въз основа на сключен договор за наем.

Със законопроекта се предлага нарочна комисия да извършва проверка на място относно реалното обитаване на имота и броя на обитателите му, като при нарушаване на законовите изисквания регистрацията ще се отказва. Създава се възможност за обжалване не само на отказите за регистрация, но и на разрешението за регистрация.

Предлага се и увеличаване на санкциите на длъжностните лица, допуснали нарушения при регистрацията на лица по постоянен или настоящ адрес.

"За" бяха 122, 15 - "против" (14 от ДПС и 1 независим) и един "въздържал се".

Депутатите забравиха и рекламата на вейпове по ТВ и радио.