Край на обсадата на хотела в Могадишу, неясен е броят на жертвите

Снощи очевидци съобщиха за силна стрелба, наблизо бяха паркирани и линейки.

Новини
10:22 - 10 Юни 2023
2576
Край на обсадата на хотела в Могадишу, неясен е броят на жертвите

Приключи обсадата на хотела в Могадишу, нападнат снощи от радикалните ислямисти от Аш Шабаб, съобщи Франс прес, като цитира местни медии.

Засега не се посочва броят на жертвите на нападението срещу хотела "Пърл бийч", на плажа Лидо, южно от столицата Могадишу.

Медиите съобщават, че силите за сигурност са неутрализирали бойците на Аш Шабаб, извършили терористичното нападение. Те са били застреляни, а множество мирни граждани са били спасени.

Организацията Ащ Шабаб пое отговорност за нападението, като заяви, че са нападнали място, посещавано от представители на властта. 

Снощи очевидци съобщиха за силна стрелба в близост до хотела, наблизо бяха паркирани и линейки.

През август 2020 г. Аш Шабаб извърши голямо нападение срещу "Елит" - друг хотел на плажа Лидо, при което загинаха убити десет цивилни и един полицай. На силите за сигурност бяха необходими четири часа, за да си върнат контрола над заведението, припомня АФП.

Групировката е свързана с Ал Каида и призовава за установяване на ислямско право в страната, като се бори с подкрепяното от международната общност федерално правителство повече от 15 години. През 2011-2012 г. Аш Шабаб бяха прогонени от главните градове на страната, но все още запазват стабилни позиции в обширни селски райони.