Край на "Надал Гарос"? Париж стана Испания заради Рафа във вероятно последния му бой

Зверев обаче не трепна - 14-кратният шампион допусна едва четвъртата си загуба на турнира

Тенис
19:59 - 27 Май 2024
5278
Край на "Надал Гарос"? Париж стана Испания заради Рафа във вероятно последния му бой

Това ли е краят на една епоха в тениса? Рафаел Надал загуби в три сета изключителна битка от Александър Зверев и отпадна в първия кръг на "Ролан Гарос". Германецът очаквано продължава напред след 6:3, 7:6, 6:3, но дори и само в три части, успехът му отне огромни усилия и над 3 часа на корта.

37-годишният Надал, който от две години почти не играе тенис и обяви, че това е последният му сезон в играта, остави всяка силица, емоция и умение, което имаше, в името на това да не отпадне.

Това бе един от онези мачове, заради които светът на спорта просто спира. Трибуните на "Филип Шатрие" бяха препълнени, а каква е изненада може да е това, когато в неделя близо 6000 фенове дойдоха да гледат как Рафа тренира...

Испанецът е Кралят на този комплекс с неговите изумителни 14 титли, обожествяван от парижката публика и написал своя собствена книга, а не глава от историята на "Ролан Гарос".

В ложите седнаха световните №1 Новак Джокович и Ига Швьонтек, оставили подготовка и почивки за възстановяване, типични за такъв голям турнир. Нямаше как да на се тук, за да видят Рафа - вероятно за един последен път на клея в Париж.

Публиката създаде атмосфера, типична за футболен мач. И то - като на "Сантяго Бернабеу", където играе любимия на Надал Реал Мадрид. В почивките името му бе скандирано, а всяка точка за испанеца бе посрещана с изригване като при важен гол във вратата на съперника.

Уникално усещане и шум, в което Зверев вероятно се е чувствал леко смутен - неговите брилянтни изпълнения в мача, а те не бяха никак малко, бяха приемани със съвсем вяли и откъслечни аплаузи. Без да го е заслужил, той бе врагът днес - просто хората не искаха Рафа да отпада.

Този гигант на спорта загуби мач на "Ролан Гарос" едва за четвърти път в цялата си кариера. Има четири отпадания там, едното е с отказване заради травма. Падал е три пъти при 112 победи! 112!

При такъв баланс от 112-4 за 18 участия, има ли смисъл да говорим защо го наричат Краля на турнира?

Ясно беше, че днес е аутсайдер. Той е на ръба на силите си след серията операции и възстановявания. Играе най-вече със силата на характера си, но кондиционно е далеч от най-силните в света.

Рафа започна турнира като №275 в ранглистата - не е случайно. А след дни ще навърши 38 години.

Но 19 лета след дебюта си на тези кортове, той и днес показа онова, което винаги ще асоциираме с него - никога не се отказва и предава в мачовете си.

Зверев спечели първия сет след пробив още в откриващия гейм, но във втория Надал стана отново Надал от преди години. Появи се онази решимост в походката, чистеше линиите с маратонките си, с ентусиазма на 19-годишен младеж, гонеше всяка топка и поведе с пробив, за да сервира за сета при 5:4.

Но Зверев се събуди, заигра силно и върна пробива. В тайбрека Рафа се бори като лъв, а публиката щеше да срути трибуните в подкрепата си за него. Но не стигна - 6-7, 0-2 в мача за фаворита.

Третият сет тръгна пак с пробив на Рафа, но отговорът бе с два брейка за по-класния в момента играч, а за повече чудеса сили нямаше.

При 3:5 Рафа сервира да остане в мача още веднъж, но Саша пак проби и затвори мача. Публиката пак заскандира името на испанеца, който емоционално поздрави съперника си на мрежата. След това напусна своето кралство, почти сигурно за последен път.

Днес вестник "Екип" написа: Да прекръстим турнира на "Надал Гарос", той го заслужава. Разбира се, на шега.

Но каква ти шега - с 14 титли в Оупън ерата, Рафа е просто убийствен хегемон в Париж. Великите Джокович и Федерер имат общо 4 (3 плюс 1), а най-близо него в епохата на професионалистите е Бьорн Борг с шест титли. Макс Декюже има осем, но спечелени до 1914-а, в едни други времена...

Ден преди мача Надал отвори вратата, че може да се завърне на "Ролан Гарос" и догодина. Именно заради това организаторите свалиха планираната програма при негово отпадане - видео и церемония за сбогуване с величието на турнира.

"Не знам дали това е последният път, в който заставам тук пред вас - каза Рафа. - Ако това е така, искам да ви кажа, че ви обичам. Усещах любовта ви през цялото време. Това е мястото, което обичам най-много от всички, на които съм играл тенис.

Първата ми цел е изпълнена. Исках още веднъж да играя тук и го направих. Сега не мога да кажа със сигурност дали за последен път го правя, но има голям процент вероятност да е така."