Край на водния режим в Перник след месец?

Според метеорологичните прогнози се очертава през пролетта да има достатъчно валежи

Новини
13:20 - 24 Февруари 2020
1998
Край на водния режим в Перник след месец?

Февруарските дъждове вече са над нормата, някъде даже достигат до 150% увеличение и това работи перфектно за изпадналите в криза язовири. Най-вече за пернишкия, прогнозира климатологът доц. Георги Рачев.

„Режимът на водата може да отпадне или да бъде силно редуциран. Ако атмосферната циркулация остане същата през следващите 30 дни, т.е. с топло и динамично време, в язовира ще постъпят 2 милиона кубични метра вода. Така ще стигнем равнището от октомври м.г. – 5-6 милиона кубически метра. Разбира се, всичко това важи при
едно голямо условие – да не се източва язовирът”.

Наближава месец март, когато слънцето вече грее на 45 градуса над хоризонта, към Земята се излъчва много енергия. Дори и да падне сняг, той лесно ще се стопи и така също ще помогне за запълването на „Студена“. Като към него ще се прибави притокът от деривационния канал „Грънчар“ на язовир „Бели Искър“, който през Мало Бучино стига до пернишките квартали.

При по-голям късмет до края на май перничани могат да разчитат дори на 8-9 млн. куб. метра вода, като максималният обем е 25 милиона куб. метра. Според метеорологичните прогнози се очертава през пролетта да има достатъчно валежи.