Край на войната: Лили и Данчето Христова се помириха след половин век омраза

Двете певици се скарали преди години заради пътуване до Япония, в наши дни си разменят язвителни реплики

Нещо за четене
22:58 - 09 Май 2024
13398
Край на войната: Лили и Данчето Христова се помириха след половин век омраза

Войната между двете грандами на българската естрад Лили Иванова и Йорданка Христова е на път да отиде в историята. Навръх 85-годишния рожден ден на Лили миналия месец Данчето направила милосърден жест към рожденичката и двете най-сетне заровили томахавките. Враждата им продължи повече от половин век, а инициатор да поставят точката била Христова, съобщава в. „Ретро“.

На рождения ден на звездата от Кубрат Йорданка Христова публикува тяхна обща снимка, направена преди години, в личния си фейсбук профил с послание: „На многая лета, малката - голяма! Бъди честита!“.

Жестът бил оценен от Лили високо. Тя не си позволява да коментира публикации на колеги в интернет пространството лично, но има екип, който следи за всяка дума по неин адрес и й докладва. Когато сметнела за нужно да отвърне, се обаждала по телефона.

Така след дълги години мълчание двете с Данчето най-после се чули и стопили ледовете помежду си.

Досега Лили Иванова не е правила подобен жест за своята конкурентка №1 за любовта на българската публика и никога не й е честитила личен повод публично. Миналия септември Йорданка Христова навърши 80. Цялата гилдия я поздрави и засипа с цветя с изключение на Вечната Амбър, която запази мълчание. Въпреки това Данчето решила първа да подаде ръка и двете прими отворили нова страница в отношенията си.

Враждата помежду им започва още по времето на социализма, когато Лили Иванова е покорила родната сцена и мечтае за международни успехи. Песента й „Панаири“ става популярна чак в далечна Япония, но това я вкарва в конфликт, за който едва ли се предполага колко напред във времето ще дава отражение върху музикалната сцена.

По време на годишно изложение в Осака страната домакин иска България да представи песента „Панаири“, но те не знаят коя е Лили Иванова.

За звезда на родната естрада японците признават само Йорданка Христова.

Пращат писмо до Концертна дирекция - Христова да замине за Япония и да представи новия хит. Лили категорично отказва. Няма никакъв шанс друг да пее нейна песен. Според хора от музикалната гилдия това е моментът, който слага край на каквито и да е приятелски взаимоотношения между двете естрадни легенди. Изгряващата звезда не е готова на компромиси, а утвърдената в гилдията Христова е изненадана от самочувствието на новата си колежка. Лили е непреклонна - тя ще пее песента и никой друг. Тончо Русев и директорът на „Златният Орфей“ Генко Генов правят и невъзможното да уредят заминаването й през 1970 г. Пишат писмо на японския импресарио, за да го убедят, че качествата на Лили са изключителни. Така тя заминава и покорява Япония.

Преди време двете музикални икони съвсем се вледениха една към друга, а причината бе неособено дипломатично изказване на Йорданка Христова в тв интервю.

„Аз бих й се обаждала, но след като тя не иска и има такова отношение към мен, не бих го направила. Не завиждам на Лили Иванова. Аз й се възхищавам за някои неща, но за някои я съжалявам, като например, че е самотна. Тя не е виновна, че е сама. Това е нейно решение“, каза тогава Данчето.

Лили Иванова пък преди години бе заявила пред широка публика: "Йорданка Христова ни заплашва, че ще продължава да пее", иронизирайки хита й "Ще продължавам да пея до сетния си миг". Смята се, че именно Лили пуска слуха, че успехите на Данчето са заради любовните й отношения с Фидел Кастро, както и че във вените й тече циганска кръв.

Към днешна дата двете са изчистили недоразуменията от миналото и гледали с усмивка на младежките си препирни. Едва ли обаче някога публиката ще ги види на една и съща сцена, защото Лили предпочита самостоятелните изяви, докато Йорданка Христова често участва в сборни концерти.

Лили Иванова и Йорданка Христова заедно на маса. Кадърът е направен преди поне 15 години. Той бе публикуван от Данчето в социалните мрежи навръх рождения ден на Лили