Край на забраната за течности на борда на самолета?

3D скенери оглеждат прецизно багажа на "Хийтроу"

Новини
19:40 - 25 Август 2019
4022
Край на забраната за течности на борда на самолета?

3D скенери за багажа ще въведат всички големи британски летища. Модерната техника, която ще се внедри през 2022 г. ще сложи край на ограниченията за пренасяне на течности и лаптопи на борда, предаде Би Би Си.

Оборудването, подобно на компютърната томография, използвана в болниците, вече е инсталирано в лондонското летище "Хийтроу". На аеропорта персоналът вижда перфектно вещите в багажа, може да ги увеличи и "завърти" за по-прецизна проверка.

Според действащите в момента правила, пътниците нямат право да качат на борда опаковка с повече от 100 мл течност. Те задължително трябва да се сложат в прозрачен плик с размери около 20х20 см. Ограниченията бяха въведени през ноември 2006 г.

Обявявайки плана, премиерът Борис Джонсън увери, че скенерите ще сложат край на неудобството за пътниците и ще подобрят сигурността.

За модернизацията на летището, „Хийтроу“ ще вложи 50 милиона паунда през следващите няколко години. Иновацията ще бъде инсталирана и в други аерогари във Великобритания.

Министърът на транспорта Грант Шапс заяви, че новото оборудване означава, че „повече няма да вадите чорапите и бельото си, нито да разделяте течностите си и да вадите лаптопа си“. Той добави, че авиокомпаниите трябва да платят за промените, а не данъкоплатците.

Новата технология вече се използва от американски летища, включително в Атланта и Чикаго.