Крайбрежните градове скоростно потъват

Виновно е не само глобалното затопляне, а и човешката дейност

Актуални новини
08:21 - 15 Март 2021
4224
Крайбрежните градове скоростно потъват

Екип от учени от Университета на Източна Англия са установили, че крайбрежните градове потъват няколко пъти по-бързо, отколкото се наблюдава до неотдавна. Оказва се, че въпросът е не само в повишаване нивото на Световния океан поради глобалните климатични промени, а и поради антропогенни фактори.

Човешката дейност ускорява процеса на потъване на сушата, съобщава на страниците си изданието "Природните климатични промени". Според наблюденията на учените скоростта на потъване на крайбрежните зони под вода е приблизително 2,6 милиметра годишно. Този процент се поддържа с известна стабилност през последните две десетилетия. Правят се обаче нови изчисления и се установява, че във вече засегнатите региони този процес достига скорост от 7,8-9,9 милиметра годишно.

Такъв висок процент на потъване на земята е пряко свързан с човешките дейности. Добивът на въглеводороди, изпомпването на подпочвените води и изграждането на язовири пряко засягат процесите на потъване на земята, които в световен мащаб засягат 58% от населението, живеещо в крайбрежните райони.

Учените съобщават, че преместването на столицата на Индонезия от Джакарта на отделен остров е пряка последица от потъването на сушата. Големите крайбрежни столични райони, в които живеят милиони хора, са уязвими от приливи и отливи. Според изследователите, за да се спре или поне да се забави слягането на земята, е необходимо спешно да се започне да се регулира процесът на изпомпване на подпочвените води. Не е ясно обаче дали само това ще помогне.