Крайнодесен политик в Швеция изгори Корана в отговор на отменената шведска визита в Турция

Турският президент отмени плануваното посещение на шведския министър на отбраната след протести в Стокхолм срещу Ердгоган

Новини
10:04 - 22 Януари 2023
2391
Крайнодесен политик в Швеция изгори Корана в отговор на отменената шведска визита в Турция

Под засилена полицейска охрана, зад метални бариери десният екстремист Расмус Палудан с шведско и датско поданство, борец срещу исляма и имиграцията, изгори днес пред турското посолство в Стокхолм екземпляр от Корана, както бе обещал по-рано, видя журналист от Франс прес, цитиран от агенцията. 

Полученото от полицията разрешение за този протест разгневи Турция, която анулира планирана визита на шведския министър на отбраната. Това посещение целеше да убеди Анкара да оттегли възраженията си срещу влизането на Швеция в НАТО.

"Ако някой не смята, че трябва да има свобода на изказа, нека иде да живее другаде", заяви в близо едночасово слово Палудан, комуто и преди се е случвало да гори екземпляри от свещената книга на мюсюлманите.

Шведската полиция реши вчера, че конституцията и свободите в Швеция не дават възможност за забрана на протеста му в името на обществения ред.

Днес говорителят на турската президентска канцелария Ибрахим Калън осъди планирания протест като "очевидно престъпление от омраза".

"Разрешението за тази акция въпреки всички наши предупреждения означава насърчение на престъпленията от омраза и на ислямофобията – написа той в Туитър. – Нападението срещу свещени ценности не е свобода, а съвременно варварство."

Шведският министър на отбраната заяви от своя страна, че решението за "отлагане" на неговото посещение е било взето съвместно с турския му колега по време на срещата за Украйна в американската военна база Рамщайн в Германия.

"Отношенията с Турция са много важни за Швеция и ще се радваме да продължим диалога (. . .) при бъдеща възможност", посочи Пол Йонсон в Туитър.