Кралев: ЕС да спаси спортната икономика

Възобновяването на състезанията ще повдигне духа на българите, увери министърът на спорта

Новини
13:34 - 02 Юни 2020
1064
Кралев: ЕС да спаси спортната икономика

Спортният министър Красен Кралев взе участие във видеоконференция на министрите на спорта на ЕС, посветена на справянето с последствията от пандемията от COVID-19 върху сектор „Спорт“. Конференцията бе председателствана от Загреб от държавния секретар на Хърватия за спорта г-н Томислав Дружак. В срещата се включи и европейският комисар с ресор “Иновации, изследвания, култура, образование и младеж” Мария Габриел.

„Възстановяването на спортната икономика е огромна отговорност за всички държави-членки, Европейския съюз и спортното движение и трябва да бъде един от основните стълбове в следващия работен план на ЕС за спорта. Убеден съм, че обединени ще се справим с това предизвикателство и ще осигурим възможно най-добрите възможности за следващите поколения“, каза министър Кралев и допълни, че спортът трябва да отговаря на условията за получаване на подкрепа от ЕС чрез финансирането, предвидено в актуализирания бюджет на ЕС за следващия програмен период, включително структурните фондове, инструмента за възстановяване на ЕС след COVID-19, програма „Еразъм+“ и всички други съответни програми.

На равнище ЕС България от самото начало подкрепя координирания подход за справяне с последиците от пандемията върху спорта. „Ефективното ограничаване на разпространението на вируса ни позволи постепенно да възобновим сектор „Спорт“ от началото на месец май“, посочи спортният министър и запозна своите колеги с програмата за възстановяване на спортните дейности на ММС.

„Възобновяването на спортните дейности повдигна духа на българите. Въпреки това, е много важно всички спортисти и граждани да бъдат максимално внимателни, докато не се намери ефективно лечение срещу вируса“, допълни Красен Кралев.