Кралят на Испания награди Карлос Алкарас

Спорт
15:09 - 05 Април 2024
2730
Кралят на Испания награди Карлос Алкарас

Карлос Алкарас изживя един от най-прекрасните дни в живота си. Двукратният шампион от Големия шлем бе почетен гост на испанския крал Фелипе IV в двореца в Мадрид. На специална церемония монархът връчи на световния №3 наградата за най-добър испански спортист за 2022 г.

„В Испания е пълно с чудесни спортисти в множество дисциплини. Преди три или четири години изобщо нямаше да очаквам да спечеля тази награда. Това е невероятно постижение, от което съм много горд“ – каза шампионът от Уимбълдън.

През 2022 г. Алкарас спечели дебютната си титла от Големия шлем, триумфирайки на US Open и стана най-младия №1 в историята. Във въпросния сезон испанецът вдигна общо пет трофея, сред които първите му два от Мастърс (Маями и Мадрид) и завърши годината с баланс от 57 победи и 13 загуби.

След церемонията Алкарас коментира и предстоящото си участие в Монте Карло. Възпитаникът на Хуан Карлос Фереро все още няма победа в турнира, след като при единственото си до този момент участие загуби от Себастиан Корда във втори кръг.

„Много съм развълнуван и наистина нямам търпение да изляза на корта в Монте Карло. Последните два турнира бяха много добри за мен както от игрова, така и от емоционална гледна точка. Загубата от Григор Димитров в Маями беше болезнена, но въпреки това се чувствах добре на корта и си тръгнах доволен от Флорида. Сега гледам напред към сезона на клей и се надявам да запиша още силни резултати“.

Алкарас коментира и битката за първото място в ранглистата. Испанецът загуби втората позиция за сметка на Яник
Синер, но в следващите месеци и двамата ще имат реален шанс да застрашат Новак Джокович.

„През годините съм имал множество успехи на клей, но въпреки това не се чувствам като фаворит, тъй като Джокович и Синер играят добре на всички настилки. И двамата са в отлична форма, може би Яник има леко предимство в момента. Не бива обаче да забравяме, че говорим за Новак. Той многократно е показвал, че може да намери най-добрата си игра във всеки един момент. Както казах, не се чувствам като фаворит преди Монте Карло“.

„Съперничеството между Надал, Джокович и Федерер е невероятно и завинаги ще остане в историята. Надявам се, че аз и Синер ще успеем да направим нещо подобно. Бих искал и двамата да се поставяме под напрежение и по този начин да се мотивираме взаимно да ставаме все по-добри“ – завърши първата ракета на Испания.