Кръпка до кръпка: ето така изглежда Северната тангента (снимки с дрон)

Новини
18:03 - 24 Март 2023
6531
Кръпка до кръпка: ето така изглежда Северната тангента (снимки с дрон)

Грозна е картината на пътищата в България - дори отвисоко всеки откраднат лев от магистралите се вижда. Трасетата, които всяка година взимат стотици жерви, са осеяни в кръпки и пукнатини, след като за тях са били раздадени средства на „свои“, за да строят по този начин и да забогатяват още повече по друг. Кадри от дрон показват ясно как изглежда Северната тангента, за която наскоро за кратко се разшумя заради липсващия асфалт и дотам.

Ключовото трасе край София бе изградено със 180 млн. лв. еврофинансиране по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Ако подробните анализи докажат липса на асфалт по цялото трасе, то с разследването на случая ще се заеме Европейската прокуратура.

Строителството на Северната скоростна тангента започна в края на 2015 г. и завърши през април 2016 г. Дължина на участъка е 16,5 км и вероятно е най-бързо построеното трасе в историята ни. Скоростта на строежа е голяма гордост за бившият премиер Бойко Борисов. Резултатът е повече от очевиден.

Кадрите, заснети с дрон на 22 март, показват окаяния вид на Северната тангента

В началото на април служебният регионален министър арх. Иван Шишков съобщи, че по данни на Агенция пътна инфраструктура една трета от плътността на асфалта на тангентата липсва. От планирани 20 см дебелина на пътната настилка са изпълнени едва 14 см при строежа, демонстрира проба тип „асфалтова ядка“.Последва арест на собственика на „Хидрострой“ Велико Желев, като първоначалната обществена реакция бе с аплодисменти – „Хидрострой“ е строил Тангентата и шефът му ще си понесе отговорността.

Оказа се, че арестът е по сигнал на негов служител за побой и принуждаване да подписва документи с невярно съдържание, няма нищо общо с липсващия асфалт. Впоследствие близкия до ГЕРБ Велико Желев беше пуснат от ареста под символична за него гаранция и съобщи, че е огорчен от нападките и планира да изнесе бизнеса си от България..