Красен Кралев: Много тежко изкарах COVID-19

Новини
08:30 - 11 Септември 2020
5213
Красен Кралев: Много тежко изкарах COVID-19

Бях на кислородотерапия 10 дни заради коронавируса, единственият ни шанс е да спазваме мерките, защото той ще ще продължи отнема човешки животи. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Намирам се на домашно лечение във Варна след изписването ми от болницата в понеделник. При всеки човек болестта протича по различен начин. Аз на 23 август бяха диагностициран с COVID и три дни по-късно бяха приет в болница с двустранна пневмония и остра дихателна недостатъчност. Имах повишаване на температурата и веднага си направих тест. 12 дни бях в интензивно отделение. Впечатленията ми от героите, които са на първа линия, са прекрасни. Това са всеотдайни професионалисти. Те прекарват минимум по 4 часа в предпазни облекла, маски и гащеризони. Аз бях на кислородотерапия около 10 дни. Няма как да има климатизация в помещенията, затова прекарвахме времето в по-екстремни условия с висока температура в помещенията“, посочи Кралев.

„С огромен риск за тяхното здраве е лекарите да прекарват толкова време в тези гащеризони. Изключително съм благодарен и съм възхитен от това, което видях там. Прекарах изключително тежко заболяването. Огромен респект към всички лекари в отделението, санитари, медицински сестри и всички, които всеки ден се борят за живота на хората“, добави той.

„Дипломиран лекар съм и съм запознат с рисковете. Проблемът е това, което се случва в организма с вируса – пневмония, недостиг на кислород в кръвта, но засяга и образуването на кръвни клетки и създава риск от образуването на тромби, което е най-честата причина за високата смъртност. При съпътстващи хронични заболявания рискът става много голям. Субективно се усеща като пневмония, но скритите неща са наистина много по-опасни от самото усещане“, каза още министърът.

„Не мога да кажа, че съм подценявал вируса, спазвал съм всички мерки, но съм изпълнявал и задълженията си като министър, което крие рискове. Няма как човек да знае къде се е заразил, но много хора са носители и го прекарват без симптоми и не знаят, че могат да заразят други. Опасността е голяма. 80% го прекарват леко и без симптоми, но за останалите рискът е огромен и никой не е застрахован в коя група ще попадне. Единственият ни шанс е да спазваме мерките. Трябва да се научим да живее по малко по-различен начин, защото този вирус ще продължи да бъде сред нас и да отнема човешки животи“, посочи той.

„Няма притеснение, справям се. Важното е, че има възстановяване и тежката фаза отмина. Чакам да започнат PCR тестове и съвсем скоро да се върна на работното си място. Най-тежкият момент е докато не излязат пробите на близките ти, защото чувстваш, че ги поставяш в опасност. Слава богу около мен всички са здрави и това се дължи от части на това, че спазвах всички мерки. Аз съм под карантина с наблюдение от РЗИ и полицията и няма да напусна дома си докато не дам две отрицателни проби в два последователни дни“, допълни Кралев.