Красимир Ципов: Очаквах да имам конкуренция за председател на ЦИК

Предложението за оттеглянето на кандидатурата дойде от моя страна, каза политикът от ГЕРБ

Новини
18:11 - 09 Май 2021
2197
Красимир Ципов: Очаквах да имам конкуренция за председател на ЦИК

"ЦИК ще бъде изправена пред сериозни предизвикателства на предстоящите избори. Това заяви в ефира на НОВА тв Красимир Ципов от ГЕРБ.

"Аз приех да съм номиниран за председател на ЦИК, защото очаквах конкуренция, а всички останали не представиха кандидати. Ами, не го очаквах това - да няма конкуренция в тази процедура заради това се отказах", разясни той.

"Предложението за оттеглянето на кандидатурата дойде от моя страна. Нашите очаквания бяха, че ще има повече от един кандидат и че ще се спази процедурата за консултации. Смятам, че ако бях останал като кандидат за председател на ЦИК това щеше да създаде ситуация, която ежедневно като представител на ГЕРБ да получаваме абсурдни нападки. Такива бяха заявени още на консултациите при президента като тази на Мая Манолова, че съм бил зам.-министър на вътрешните работи, но сегашната кандидатка е била зам.-министър на отбраната.", уточни още той.

"Аз не искам да падам на нивото на Мая Манолова и Христо Иванов, макар че мога да кажа много неща по отношение на тях. Цялата ми кариера, целият ми юридически опит е свързан с това да имам експертиза в нормотворческата дейност. Такъв съм, бил и като експерт и като политик", каза още той.

Другият ми аргумент беше, че в крайна сметка ще стана част от този колективен орган, наречен ЦИК, и не смятам, че е удачно да създавам предпоставки за съмнения по отношение на работата на този орган. ЦИК ще бъде поставена пред особени предизвикателства с промяната на Изборния кодекс”, посочи той 

"В момента законът казва, че трябва да има машинно гласуване навсякъде в чужбина. Сериозно предизвикателство е това да се случи за 2 месеца. Надявам се все пак да успеем. За видеонаблюдението интересен факт е, че то беше прието, за да има сигурност при преброяването.

ЦИК трябва да изпълни закона. Ако се закупят машините за секциите в чужбина - кой ще ги придружи, кой ще ги инсталира и кой ще ги оправи, ако нещо се случи.", недоумява Ципов.

"До колкото си спомням 12 400 бяха секциите на предишните избори. Може би трябва да има неустойки, че някои машини не са проработили. Не знам дали е възможно "Сиела" да си вземе машините, но по пътя на логиката, щом още не са платени - те са си техни", каза политикът от ГЕРБ.

"Отнемането на избора на избирателя, така както го е правил и задължаването му да гласува с техническо средство няма да доведе до нищо добро. Аз вече казах, че очаквам спад на избирателната активност.", заяви Ципов.