Красимир Велчев: Турция няма как да се извини ден преди избори

Зам.-шефът на герберите в парламента обвини БСП, че не са гласували за вероизповеданията

10:56 - 30 Март 2019
1049
Красимир Велчев: Турция няма как да се извини ден преди избори

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев внесе баланс по темата за Турция и поисканото от България извинение за думите на външния им министър Чавушоглу за намесата на  Анкара в Закона за вероизповеданията.

"Не мога да кажа, че новините от Букурещ са лоши. Едва ли някой, който се занимава с политика, е разчитал, че точно Турция ще се извини на България и то един ден пред техните избори", каза Велчев пред БНТ. 

Според почти всички анализатори, изявлението на външния министър Мевлют Чавушоглу за турска намеса в промените в Закона за вероизповеданията у нас е било подготовка за утрешните избори и втвърдяване на електората.

След повече от 5 часа разговори между премиера Бойко Борисов и турския вицепрезидент Октай, българският министър-председател каза, че турската страна по никакъв начин не е приела, че има вина за казаното от външния министър Чавушоглу и твърди, че това по никакъв начин не е намеса във външните работи на страната ни. Красимир Велчев изказа адмирации към Бойко Борисов за действията му. 

Велчев недоумява защо обвинения се отправят отново към ГЕРБ, а решението Законът за вероизповеданията да влезе в парламента е на КСНС при президента.

"На последното заседание на първо четене на закона, когато той можеше да се блокира, гласувалите бяха 8 "за" и двама "против". Ако БСП присъстваха на това заседание с техните 6 народни представители - резултатът щеше да бъде 8 на 8. Законът щеше да бъде блокиран и нямаше да влезе в зала. Корнелия Нинова какво иска да каже? Нека обясни защо не пусна своите депутати в комисия. Сега излиза, че те ще разследват на кого и как е оказвано влияние", разобличи червените Велчев.