Красимир Живков обвини Кънчев от ВМРО за боклука на Бобокови (ОБЗОР)

Прокуратурата смята, че тъкмо зам.-министърът е давал разрешения на трите фирми за отпадъците

Новини
21:45 - 18 Август 2020
6643
Красимир Живков обвини Кънчев от ВМРО за боклука на Бобокови (ОБЗОР)

Зам.-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев е отговорник за отпадъците, той е кадровикът на министерството. Това заяви обвиняемият бивш колега по ранг на Кънчев в МОСВ Красимир Живков по време на заседание на Апелативния специализиран наказателен съд във вторник, когато се решаваше дали той, Атанас Бобоков и бизнесменът Николай Миховски да останат в ареста, или да бъдат освободени с парични гаранции.

Освен тях обвиняеми по аферата с внос и загробване на боклуци у нас са Айгюн Еминов, бившият шеф на РИОСВ - Плевен, Габриел Савов, дългогодишният управител на “Монбат” Васил Богданов и Пламен Бобоков, който е на свобода срещу 1 млн. лв. гаранция. Във вторник стана ясно, че освен тях има още един обвинен. Това е бизнесменът Васил Коцев от Ботевград, който е бил управител на фирмата “Глобъл Рисайклинг”, на която “Монбат” е продавала отпадъците си, вместо да ги изнася в чужбина. Коцев е известен и като “сина на Красимир Живков”.

Според показания на свидетели по делото бившият зам.-министър контролирал фирмите, на които “Монбат” на Бобокови давала отпадъците си, включително и тази на Коцев, който изпълнявал нарежданията му. Дори съпругата на Живков Соня имала граждански договор с “Глобъл Рисайклинг” за счетоводството на фирмата.

Според прокуратурата фирмата на Бобокови е пестила пари, като е продавала отпадъците на кухи български фирми, без възможност да ги рециклират, вместо да ги изнесе за реална преработка в чужбина. У нас отпадъците се заравяни незаконно, а следователи откриха няколко депа със стотици тонове отпадъци, част от които с произход “Монбат”. 

“Никога не съм виждал Пламен Бобоков. Атанас Бобоков съм виждал веднъж. Половината от престъпната група не ги познавам. Николай Кънчев като представител на ВМРО отговаряше за отпадъците. Той предложи и назначи за директор на РИОСВ в Плевен, Габриел Савов.

Той назначи и директора в Шумен”, заяви през скайп от ареста Красимир Живков. После разказа, че дори премиерът Борисов му бил звънял по повод на назначенията на ВМРО, и го перифразира така: “Стига с тези патриоти корумпирани, трябват честни конкурси за тези постове”. Споменавал, че ако Кънчев бъде арестуван, ще падне правителството.

Адвокатът на Красимир Живков цитира обясненията на обвиняемия Васил Богданов, в които той казва, че точно зам.-министър Кънчев е съдействал за разрешителните на дружествата за отпадъци. Той е разпитван като свидетел, но няма повдигнато обвинение.

Според разследването на прокуратурата обаче точно Красимир Живков е издавал разрешенията за дейност на трите фирми, на които “Монбат” са продавала отпадъците си.Това се случвало, когато Кънчев бил в отпуск. Според показания на свидетели точно Живков убедил Бобокови да продават отпадъците от производството си на контролираните от него дружества в България, вместо да ги изнасят в чужбина, с което се пестят много пари. Той уредил и плевенската фирма “Феникс” с разрешително за внос на отпадъци от Италия. Разследването започна точно от тази фирма в началото на годината.

Оказа се, че и “Монбат” на братя Бобокови е ползвала услугите им, за да складира отпадъците от производството си там. В началото те били на площадка в Лом. Проверка на РИОСВ - Монтана, обаче показала много нередности и трябвало да се преместят в Плевен. Градът е избран, защото местният шеф на РИОСВ Габриел Савов е бил близък на обвиняемия бизнесмен НиколайМиховски, тогава собственик на фирмата за отпадъци “Феникс”. Савов не позволявал на подчинените си да проверяват площадката, където се складирали отпадъците от “Монбат”.

Бившият директор в завода на Бобокови Васил Богданов обяснил, че отпадъците там не са оползотворени и досега. Това е потвърдено и от показанията на зам.-министъра Николай Кънчев. Прокуратурата разкри и съдържание от телефона на Пламен Бобоков, на който има комуникация с бизнесмена Николай Миховски от Плевен, от която става ясно, че “Монбат” има основна роля за организирането на дейността на “Феникс” в Плевен. 

Когато МВР влезе в складовете на фирмата през януари по аферата с италианския боклук, Атанас Бобоков е комуникирал с Миховски за проверките, стана ясно на заседанието във вторник. Дал е указания да се предоставят всички документи, които се искат. Адвокатите на Атанас Бобоков, Красимир Живков и Николай Миховски отрекоха обвиненията на прокуратурата.