Красотите на село Гела в сърцето на Родопите

Едно истинско топло вълшебство, което те омагьосва мигновено и трае вечно

Нещо за четене
13:27 - 24 Май 2019
18514
Красотите на село Гела в сърцето на Родопите

България има много красоти, признато е от много хора, не само чужденци. Има много кътчета, които не сме ги виждали поради - защото не сме знаели за тях, не сме имали време да го посетим или каквото там се сетите.

Сега ще ви запознаем с една магия, за истинското топло вълшебство, което те омагьосва мигновено и трае вечно. Тази магия е реална, тя съществува!

Трудно е да се избяга от клишето “Магията на Родопите”, защото това изречение най-точно описва село Гела.

Няма да изброяваме 10 неща, които да правиш в село Гела. В него няма нужда да вършиш нещо, за да изкараш пълноценно ваканцията си.

Простор, тишина и очарователната изненада - сърна да минава малко по-нагоре през двора ти, където си отседнал.

Как преминава един ден тук? Закуска на зелен фон, обяд с дъх на горски билки, вечеря с гледка към пламтящата кула на връх Снежанка и нощ с безброй небесни светлини.

Към Гела почти отвсякъде наоколо се открива смайваща гледка, но едно място е много над другите. Може да го приемате и буквално, и преносно. На 2188 метра надморска височина се разгръща по наше мнение най-красивата панорама към селото и околностите. Пък и към целите Родопи.

В един момент си мислиш, че поне на връх Орфей ще избягаш от жегата, ама тя е плъзнала навсякъде. Нагоре не го усещаш толкова – сянка застилаше широките пътеки, а изворите край параклиса “Св. св. Петър и Павел” освежават пресъхналия въздух.

Преди обяд, докато все още имате сили, можете да се прехласвате по пъстрите родопски ливади, осеяни с цветя и билки. Колкото по-нависоко отивате, толкова по-пищни и просторни стават те.

Надолу обаче – лоша работа. Слънцето виси право над главите и кара сенките да се крият в гората, а ние да ходим да ги търсим.

Заради жегата - леген парти за спасение от 40-градусовите температури в Родопите.

Краят на юни се оказва по-парещ от средата на август и дори прохладата на Родопите не успява да ви спаси от 40-те градуса навън. Някъде щели да строят басейн в къщата, ама не го започнали, така че ще трябва да се изпровизира.

Ето че под мивката на двора имаше една кофа и два големи легена, които отприщват нова магия – връщайки ви поне 20 години назад.

Да, ама от толкова спокойствие ти става прекалено спокойно. Най-тежките звуци наоколо са цигулките на щурците, а сутрин няма даже и един петел да те подразни. Наблизо се намират руините на Ранновизантийската базилика. Намират се в една от най-високите части на селото, а срещу тях се пада църквата “Света Троица”. По-нагоре са единствено Илинденските поляни и параклисът свети Илия.

Най-популярните забележителности в село Гела – вълшебната къщичка със затревения покрив.

Общо взето това е от селото, но пък има мегдан за разходка до съседните села Солища и Стикъл. Може и пеш, може и с кола. Солища е местният Холивуд, съдейки по каменния надпис на най-високия хълм в селото. От него се стига до село Стикъл по новия асфалтов път, който още не е отразен в Google Maps (към март 2019 г.).

Трябва да кажем, че село Стикъл отстъпва на село Гела единствено по популярност. Всъщност двете (и дори трите със Солища) ги дели само една долина и ако се абстрахираме от обиколките на автомобилния път, се намират на има-няма 500 метра по права линия едно от друго.

И все пак няколко забележителности близо до село Гела, които да посетите, ако не ви свърта. Намираш се в сърцето на Родопите и повечето интересни места са на час-час и нещо. Освен Златоград и Доспат – те пак си остават на края на света. Широка лъка е на петнайсетина минути под теб и ще я посетите поне няколко пъти, защото там е най-близкият магазин, както и кръстопътят за навсякъде. Над селото пък е крепостта Градището, от която са останали няколко камъка, но пък има гледка, подобна на тази от връх Орфей, ако не ти се ходи до него.

На около час и малко западно са вкупом Триградското ждрело, пещера Дяволското гърло, пещера Харамията, Буйновско ждрело, Ягодинска пещера, Орлово око и екопътеките Дяволския мост и Струилица.

В другата посока пък се намират Смолян, връх Снежанка, Роженската обсерватория, село Момчиловци, село Смилян, пещера Ухловица, пещера Голубовица, екопътека Каньона на водопадите и още, и още.

Богато място е Родопа планина! А в центъра му е село Гела.