Кръстосаха човек и маймуна

Нещо за четене
12:56 - 20 Април 2021
4435
Кръстосаха човек и маймуна

Група учени от САЩ и Китай успя да отгледа ембрион, състоящ се от човешки и маймунски клетки. Ембрионът е наречен по името на чудовището Химера от древногръцката митология. За постижението съобщава изданието Cell. Отбелязва се, че целта на изследването е създаването на нови начини за производство на изкуствени човешки органи за трансплантация.

Изследователи от Съединените щати и Китай, водени от Хуан Карлос Белмонте, професор в Лабораторията по генетика на Института по биологични науки в Сан Диего, Калифорния, са инжектирали 25 човешки стволови клетки в маймунски ембриони. Животните са избрани поради близката им генетична връзка с хората. Един ден по-късно се установява, че човешки клетки растат в 132 маймунски ембриона.

След като ги изучава в продължение на 19 дни, професор Белмонте казва, че така се дава възможност на генетиците да научат повече за това как взаимодействат животинските и човешките клетки. Това е важна стъпка по пътя към откриване на нови начини за отглеждане на органи за трансплантация, отбелязва професорът.

В същото време ембрионите на организма, наречен Химера, тревожат научната общност.

"Мисля, че обществеността ще бъде загрижена, и аз също, че просто вървим напред с научните постижения, без да водим подходящ разговор за това какво трябва или не трябва да правим“, казва Кирстин Матюс, научен сътрудник в института към частния университет Райс в Хюстън.

Има и поддръжници на експеримента Химера.

"Не намирам тези изследвания за етично проблематични. Те имат високи хуманитарни цели", казва Инсоо Ниун, специалист по биоетика в Харвард.

Според професор Белмонте учените не са имали задачата да „създадат чудовище“.

"Нашата цел не е да създадем нов организъм или чудовище. Ние се опитваме да разберем как клетките на различни организми взаимодействат помежду си", подчертава ученият в защита на експеримента.

Някои критици на резултатите отбелязват, че такива хибридни същества в зряла възраст биха могли да произвеждат човешки сперматозоиди или яйца.