Кръвен тест с изкуствен интелект ще диагностицира Паркинсон

Заболяването засяга близо 10 млн. души по света

Здраве
13:50 - 20 Юни 2024
2922
Кръвен тест с изкуствен интелект ще диагностицира Паркинсон

Екип от изследователи, ръководен от учени от Калифорнийския университет и Университетския медицински център в Гьотинген, Германия, е разработил кръвен тест, използващ изкуствен интелект, за предсказване на болестта на Паркинсон до седем години преди появата на симптомите.

Паркинсон, най-бързо развиващото се невродегенеративно заболяване, понастоящем засяга близо 10 милиона души по света. То се причинява от смъртта на нервните клетки в субстанция нигра на мозъка, което води до загуба на производството на допамин поради натрупването на протеина алфа-синуклеин.

Настоящото лечение включва заместваща терапия с допамин след проява на симптоми, като треперене и проблеми с паметта.

Ранното прогнозиране може да даде възможност за лечение, което да защити клетките, произвеждащи допамин, и потенциално да забави или спре развитието на болестта. В изследването, публикувано в Nature Communications, е използвано машинно обучение за анализ на осем биомаркера, базирани на кръв, като е постигната 100% точност на диагнозата.

Тестът е допълнително валидиран върху 72 пациенти с разстройство на поведението с бързи очни движения (iRBD) - състояние, предшестващо синуклеинопатии като Паркинсон.

Изкуственият интелект точно прогнозира, че 79% от пациентите с iRBD ще развият Паркинсон,

което съответства на процента на клинично преобразуване в продължение на де

Съавторите д-р Майкъл Бартл и д-р Джени Хелквист подчертават, че идентифицирането на тези протеини в кръвта може да даде възможност за по-ранни лекарствени терапии, които потенциално да забавят развитието на болестта. Екипът, включващ и професор Кайлаш Бхатия, продължава да тества точността върху високорискови лица и има за цел да разработи по-прост тест за кръвни точки за още по-ранно откриване.

Изследването, финансирано от няколко организации, сред които и британската организация "Паркинсон", представлява значителна стъпка към създаването на окончателен диагностичен тест за Паркинсон. Професор Дейвид Декстър от британската организация Parkinson's UK подчерта потенциала на този по-малко инвазивен кръвен тест да разграничи болестта на Паркинсон от други подобни състояния, допринасяйки за неотдавнашния напредък в областта. т години.