Кръвта на черно удари 700 лева

Ромите са превърнали кръводаряването в доходоносен бизнес и се възползват от мъката на нуждаещите се

Новини
13:30 - 17 Декември 2022
4491
Кръвта на черно удари 700 лева

Инфлацията се отразява и на цената на кръвта на черно в София, която също се е вдигнала. Вече предлагането започва от 400 лева и достига до 700 лв. Хората, извършващи търговията, са наясно с нуждите на отделните болници, както и колко милилитра кръв са нужни за дадена операция. Пред ВМА, както и пред Националния кръвен център в София, има хора, които ежедневно седят и подвикват, че даряват кръв. Репортер на Lupa.bg се натъкна на такъв възрастен мъж, който си седеше на пейката пред болницата и любезно предложи кръв на промоция за 600 лева. Той не е единственият. Във фейсбук групите за безвъзмездно даряване също не липсват търговци на жизненоважната червена течност. 

Този човек седи необезпокояван от полицията и предлага кръв на промоция

Там цените са малко по-евтини, като има и циганки, които са съгласни и за 300 лева, но първо да им преведеш парите, а след това чакай да дарят, ако въобще дарят. Lupa.bg научи, че не липсват и случаи, когато вземат парите и блокират, съответно кръв няма. Това се случва главно при онлайн пазаренето за даряване.

Търговията на кръв у нас е забранена, а санкцията е до 1000 лв. Повторно нарушение може глобата да скочи до 10 000 лв. Въпреки това глобени няма, а пазарът с кръв се шири. Ромите са превърнали кръводаряването в доходоносен бизнес и се възползват от мъката на близките на пациентите, които се нуждаят от кръвопреливане. 

Дарената кръв се възстановява изцяло след три-четири седмици. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените четири пъти като интервалът между е не по-малък от 2 месеца. Дарената кръв се изследва за ХИВ, хепатит В, хепатит С, сифилис.