Краят на една епоха: Германия сменя "Адидас" с "Найк"

Бундестима ще играе с розово-цикламен втори екип и брандира автобуса с лика на Кайзера

Спорт
16:24 - 25 Март 2024
10545
Краят на една епоха: Германия сменя "Адидас" с "Найк"

Германският футболен съюз обяви, че от 2027 година националните отбори на страната ще бъдат обличани от американската компания "Найк".

Това е неочаквана промяна, тъй като федерацията традиционно има изключително близки отношения с местната компания "Адидас", която от десетилетия е най-големият конкурент на "Найк". През годините мъжкият национален отбор на Германия редовно ползва базата на "Адидас" край Нюрнберг, като така ще бъде и за предстоящото това лято европейско първенство по футбол, на което Германия е домакин.

Партньорството между Адидас и Германския футболен съюз продължава вече над 70 години.

Според пресата в Германия немислимият до скоро ход да бъде подписано споразумение с Найк е наложен заради затруднената финансова ситуация, в която се намира ГФС след провалите на последните две световни първенства.

"Билд" съобщава подробности - според тях офертата на "Найк" e била двойно по-голяма от досегашния договор с "Адидас" - около 100 млн. евро на година, което е рекордна сума за договор с национален отбор.

В нея са включени бонуси, свързани с успехите, продажби на фланелки, екипировка и т.н. Като организация с нестопанска цел и поради големите си финансови проблеми Германският футболен съюз не може да отхвърли офертата на "Найк".

Преди няколко дни обявиха официално и цвета на втория екип, с който Бундестима ще играе на първенството на Стария континент, а той е цикламено-розов, което втрещи всички. Феновете започнаха да правят съпоставки с резервните фланелки, с които германците преди се подвизаваха по терените.

Беше показан и автобусът, с който ще се придвижват германските национали. Возилото, което е с мюнхенска регистрация, е брандирано с лика на Франц Бекенбауер. Кайзера почина в началото на годината, а на автобуса е изобразан как вдига световната титла през 1974 година.