КРАЖБИ-РАЗПРОДАЖБИ: Къде потънаха 2,1 млн. лв. само в деня на вота?

Личности
15:00 - 16 Април 2021
9366
КРАЖБИ-РАЗПРОДАЖБИ: Къде потънаха 2,1 млн. лв. само в деня на вота?

Близо 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването за осигуряване на противоепидемичните мерки при провеждането на парламентарните избори на 4 април.

Кои фирми усвоиха парите и какво доставиха, по каква процедура беше направено договарянето и спазен ли беше критерият за най-ниска цена провери кореспондентът на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова.

По Закона за извънредното положение здравният министър Костадин Ангелов сключи 9 договора, по които за изборите за над 2 милиона лева бяха купени 3 800 000 маски, 30 000 защитни гащеризона, 1 500 000 ръкавици и 73,5 тона дезинфектанти. Публична информация за доставките няма.

За начина на договарянето здравният министър в оставка Костадин Ангелов заяви за БНР:

„Обявените доставки, които ще бъдат доставени на Министерство на здравеопазването, се избират по най-ниска цена по начина, по който са обявени. Няма обществена поръчка, защото личните предпазни средства и дезинфектантите не попадат в обхвата на Закона за обществените поръчки към този момент".

От договорите, предоставени по Закона за достъп до обществената информация, е видно, че само при доставките на хирургичните маски цените са над 26 000 лева по-високи от най-ниската предложена цена.

За доставката на 71 тона дезинфектанти за близо половин милион лева на великотърновска фирма не знаеха самите....производители.

Съсобственикът на фирмата Виктор Азманов заяви: „Не сме правили доставки към Министерство на здравеопазването във връзка с изборите. Ние нямаме договори. Ние не сме извършвали такава доставка". Един от договорите се оказа, че е сключен от лице, което не е имало правно основание да прави това.

Та въпросът е, къде потънаха 2,1 милиона лева?