Кредитен милионер с дългове за 7 млн. лева организира протести

Новини
06:00 - 28 Февруари 2020
17585
Кредитен милионер с дългове за 7 млн. лева организира протести

Кредитният милионер Ивайло Илиев стои в основата на подновените с нова сила протести срещу частните съдебни изпълнители, разкрива седмичника „Уикенд”. Крупният длъжник на няколко банки, срещу когото се водят половин дузина изпълнителни дела за повече от 7 милиона лева, организира няколко протеста пред Министерството на правосъдието чрез нарочно регистрирано за целта гражданско сдружение, а сред исканията му са и оставката на правосъдния министър Данаил Кипилов.

Ивайло Илиев е яхнал чувствителната за българина тема за правомощията на частните съдебни изпълнители с очевидната цел да не върне милионите на завлечените от него кредитори. Кредитният милионер се жали, че към него има произвол от съдебно изпълнителните органи, макар да бе известен с това, че доскоро летеше из България с личен хеликоптер.

Един от протестите, организирани от кредитния милионер Ивайло Илиев, който дължи над 7 милиона лева на банки

От Търговския регистър става ясно, че Ивайло Илиев заедно със съпругата си Мариана е контролирал няколко дружества – „Елина 63”, „Метропол Пропъртис”, „Метропол М” и „РЕМ Билдингс”, а в момента дяловете му във фирмите са запорирани заради невърнати милиони левове.

От регистрите е видно, че през годините Ивайло Илиев и фирмите му са изтеглили по договорна ипотека два заема от „Токуда Банк” за общо 600 000 лева, както и други 400 000 лева от банка „Хеброс”. Дълговете му обаче не спират дотук. Най-тежко ужилени са „Българо-Американска кредитна банка” с 1,9 милиона евро и „Юнионбанк” с над 3 милиона лева. За капак Ивайло Илиев дължи и още 970 000 лева на лизингово дружество.

Борчовете на „бедняка-милионер” и организатор на протести са не само към банки, физически и юридически лица, но даже и към Националната агенция по приходите (НАП). Една от фирмите му, в която са потънали милиони от банкови кредити, е натрупала дълг към приходната агенция от 220 000 лева. Други две дела срещу Ивайло Илиев се водят от „Топлофикация – София” за неплатени над 15 000 лева.

За да не плаща парите, потънали във финансовите му пирамиди, Ивайло Илиев тръби, че е жертва на „държавно организирана престъпна група от съдии, прокурори, адвокати, оценители и вещи лица”. За да симулира активност и масово недоволство, кредитният милионер е създал цели три сдружения и интернет сайт, откъдето дава съвети как да се бламира правният интерес на кредитора да си върне парите чрез различни юридически „гимнастики”.

"Беднякът-милионер" Ивайло Илиев продаде частния си хеликоптер, но няма намерение да се разплати с кредиторите си.

Звездата на кредитния милионер Ивайло Илиев изгря преди година и половина, когато се присламчи към омбудсманът Мая Манолова. Първоначално напетата блондинка подхвана темата с частните съдебни изпълнители, но след като дълговете на съмишленика й – кредитен милионер лъснаха, тя се разграничи от него.

През последния месец, очевидно притиснат до стената от кредиторите си, Ивайло Илиев заля с жалби институциите и даже писа до специални комисии към Европейския парламент. Организира и няколко протеста, на които участваха 30-40 човека от футболните агитки. Младежите отричат да са платени и да са получавали по 50 лева, за да протестират в полза на финансовия аферист.

„Действително има случаи на превишени правомощия на някои частни съдебни изпълнители, но е абсурдно мастит дългогодишен длъжник на държавата и на половин дузина банки и фирми да се жалва от съдебен произвол и да организира протести. Във всяка европейска цивилизована държава типове като Ивайло Илиев нямаше да могат да развиват бизнес дейност, ако не са си платили задълженията, а камо ли да регистрират и ръководят граждански сдружения”, гневят се на българската реалност изнервените кредитори на длъжника-протестър.